Skoči do osrednje vsebine

Z drugim nacionalnim mesecem skupnega branja se Slovenija pridružuje evropski kampanji EURead

Na medresorski novinarski konferenci ob mednarodnem dnevu pismenosti se je Slovenija s projektom Nacionalni mesec skupnega branja Beremo skupaj pridružila evropski kampanji spodbujanja branja.

Državna sekretarka dr. Tanja Kerševan Smokvina je v Cankarjevem domu ob tem poudarila, da projekt Beremo skupaj prepoznavamo kot pomemben projekt, saj so aktivnosti spodbujanja branja razpršene, zato vidimo potencial, da se iniciative povežejo s skupnim ciljem dviga bralne pismenosti in bralne kulture.

Kot predstavnica Ministrstva za kulturo je državna sekretarka izpostavila še pomen slovenskih splošnih knjižnic, ki s svojo razvejano mrežo omogočajo dostopnost knjig tudi tam, kjer si jih družine težje privoščijo. Prav tako so s svojo zelo artikulirano dejavnostjo pomembna krajevna središča, prostori kulturnih izmenjav in povezovanj. Dejala je še, da nam branje knjig daje tiste temeljne veščine, ki nam v digitalizirani in individualizirani družbi omogočajo stopnjo pismenosti za posameznikov razvoj in aktivno vključevanje ter sodelovanje v družbi.

V okviru projekta je v Cankarjevem domu predaval tudi predstavnik nizozemske organizacije Stichting lezen iz konzorcija EURead Daan Beeke.