Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade: »Ruska federacija je za nas pomembna gospodarska partnerica.«

V sklopu uradnega obiska predsednika Vlade RS Marjana Šarca v Ruski federaciji je nocoj potekal sprejem slovenskih in ruskih gospodarstvenikov ob prisotnosti predsednika Vlade RS Marjana Šarca, ministra za zunanje zadeve dr. Mira Cerarja, ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška in ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenje Klampfer. Rusko federacijo je na dogodku predstavljal minister za digitalni razvoj, zveze in množične komunikacije Konstantin Noskov.

Gospodarsko delegacijo desetih slovenskih podjetij, ki so na ruskem trgu že prisotna oziroma so del Programa pomembnejših projektov med državama v okviru medvladne slovensko-ruske komisije za trgovinsko-ekonomsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, sestavljajo Comita d.d., Duol d.o.o., Elan Inventa d.o.o., Iskratel d.o.o., Geoplin d.o.o., Kolektor Group, Krka d.d., Petrol d.d., Riko d.o.o. in Sij d.d..

Pomemben korak pri okrepitvi sodelovanja na področju energetske učinkovitosti med Slovenijo in Rusko federacijo pa predstavlja tudi predviden podpis sporazumov o sodelovanju družbe Petrol d.d. z ruskimi partnerji.

Kot je poudaril predsednik Vlade RS Marjan Šarec, je krepitev gospodarskega sodelovanja na ruskem trgu velikega pomena za Slovenijo glede na to, da je naše gospodarstvo izrazito izvozno usmerjeno. Ruska federacija je pomembna gospodarska partnerica Slovenije. Izrazil je zadovoljstvo, da ga na obisku predsedniki uglednih slovenskih podjetij, ki so s svojimi odličnimi priporočili dobro poznani na ruskem trgu in v svetovnem merilu. Čeprav ta podjetja delujejo na različnih področjih – od farmacije, informacijske tehnologije, energetike in energetske učinkovitosti do inženiringa in športne industrije, jim je vsem skupna uporaba naprednih visokih tehnologij pri njihovih izdelkih. Na ruskem trgu so ta podjetja prisotna s konkretnimi večjimi projekti, ki so vnesena v Program pomembnejših projektov med državama. Naši gospodarstvi sta povezani tudi z naložbami. Rusija zavzema 5. mesto po vrednosti slovenskih neposrednih naložb v tujini, ki so konec leta 2018 znašale skoraj 360 mio. EUR. Kot je še dodal, cenimo tudi investicije ruskih podjetij v Sloveniji na področju železarstva in jeklarstva, turizma ter ne nazadnje tudi na področju bančništva.  

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ob srečanju povedal, da je Rusija pomembna izvozna destinacija Slovenije in da si tudi s takšnimi srečanji političnega vrha prizadevamo, da obseg izvoza ponovno preseže milijardo evrov kot pred leti, pri čemer je priznal, da omejevalni ukrepi pomenijo objektivno omejitev, ki posledično zmanjšuje možnosti sodelovanja. Priložnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama minister Počivalšek v prihodnje ne išče le v tradicionalnih industrijah, kjer je Republika Slovenija posebej močna, temveč tudi v novih industrijah in informacijsko-komunikacijskih tehnologijah, kjer je velik potencial in tudi veliko znanja ter vlaganja v raziskave in razvoj. Potencial za sodelovanje pa obstaja tudi na področjih učinkovite rabe energije, avtomatizacije, kmetijske mehanizacije in prehranske industrije ter turizma s poudarkom na zdraviliškem turizmu.

Sodelujoče na sprejemu je pozdravil tudi minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar, ki je poudaril pomen delovanja medvladne komisije za gospodarsko sodelovanje, ki ji predseduje skupaj z ministrom Noskovom.

Ob robu

Obseg blagovne menjave med državama je leta 2018 znašal 1.160,5 mio. EUR (+2,4 %), od tega izvoz 790 mio. EUR (–5,8 %), uvoz pa 370,5 mio. EUR (+26 %). V prvih šestih mesecih 2019 je obseg blagovne menjave med državama znašal skoraj 747 mio. EUR (+36 %, od tega izvoz 396, 5 mio. EUR oz. + 6 % in uvoz 350, 4 mio. EUR oz. +100 %).

Med izvoznimi proizvodi tradicionalno prevladujejo farmacevtski proizvodi – 41 %, med uvoznimi pa mineralna goriva – 85 % ter aluminij in aluminijasti izdelki – 5 % (podatki za leto 2018). Pomembno vlogo pri pospešitvi gospodarskega sodelovanja med državama ima medvladna komisija za gospodarsko sodelovanje. XV. zasedanje medvladne komisije je potekalo 13. in 14. junija 2019 v Sloveniji. Komisija usklajuje program pomembnih projektov med državama, ki po zadnjem zasedanju vsebuje 39 skupnih projektov (17 se jih izvaja zdaj, 13 pa je že izvedenih).

Na ruskem trgu ima svoja predstavništva 34 slovenskih podjetij. Vrednost slovenskih neposrednih naložb v Ruski federaciji je konec leta 2018 znašala 356,8 mio. EUR, kar je Rusko federacijo uvrstilo na peto mesto po vrednosti slovenskih neposrednih naložb v tujini. Glavna področja so farmacija, IKT in lahka industrija. Vrednost tujih neposrednih naložb iz Ruske federacije v Republiko Slovenijo se je leta 2018 povečala za 4 % (188,6 mio. EUR) v primerjavi z letom 2017 (176,1 mio. EUR). Ključna področja so bančništvo, zdraviliški turizem, jeklarska industrija in druga.