Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar in ruski minister Noskov nadgradila gospodarsko sodelovanje

Ob robu uradnega obiska predsednika Vlade Republike Slovenije Marjana Šarca v Ruski federaciji se je danes minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar sestal z ruskim ministrom za digitalni razvoj, zveze in množične komunikacije Ruske federacije Konstantinom Noskovom. Kot sopredsedujoča Medvladni slovensko-ruski komisiji za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, ki se je nazadnje sestala 14. junija na Bledu, sta potrdila napredek pri številnih skupnih projektih. Ministra sta se strinjala, da je bil danes pri gospodarskem sodelovanju med državama narejen korak naprej tudi s podpisom dveh poslovnih pogodb med slovenskim in ruskima podjetjema, ki omogočata sodelovanje tudi na tretjih trgih.

Ministra dr. Cerar in Noskov sta se strinjala, da srečanja na visoki ravni prispevajo h krepitvi vsestranskega sodelovanja med državama, zato ima tokratni obisk predsednika slovenske vlade Marjana Šarca ob spremstvu gospodarske delegacije poseben pomen za poglobitev gospodarskega sodelovanja. Predsednika vlade spremljajo predstavniki desetih vodilnih slovenskih gospodarskih družb, ki so že prisotne na ruskem trgu, svoje delovanje pa so pripravljene nadgraditi z novimi visokotehnološkimi projekti. Poleg družb Krka in Iskratel, ki sta največji investitorici v Ruski federaciji, so v delegaciji še podjetja Comita, Duol, Elan Inventa, Geoplin, Kolektor, Petrol, Riko in Slovenska industrija jekla SIJ. Ta podjetja sodelujejo tudi v medvladnem dialogu, institucionaliziranem v Medvladni komisiji za gospodarsko sodelovanje.

Medvladna komisija za gospodarsko sodelovanje pomembno prispeva k prepoznavanju novih poslovnih priložnosti. Ministra sta z zadovoljstvom napovedala, da bodo nekateri projekti, zastavljeni na zadnjem zasedanju komisije, na današnjem poslovnem srečanju slovenskih in ruskih podjetij nadgrajeni s podpisom dveh obsežnejših poslovnih pogodb s področja energetske učinkovitosti, in sicer med slovensko gospodarsko družbo Petrol, d. d., in ruskimi partnerji. Okrepitev sodelovanja na omenjenem področju ponuja priložnosti za slovensko-rusko sodelovanje tudi na tretjih trgih.

Ministra sta se strinjala, da je sodelovanje med državama zelo dobro na gospodarskem, kulturnem, znanstvenem, izobraževalnem in drugih področjih. V zadnjih šestih mesecih smo beležili 36-odstotno rast blagovne menjave med državama in 6-odstotno rast izvoza v Rusko federacijo, z nadgradnjo skupnih projektov pa smo omogočili tudi skupni nastop na tujih trgih.

Slavnostno odkritje spomenika slovenskim žrtvam obeh svetovnih vojn na ozemlju današnje Ruske federacije je ponovno potrdilo povezanost in prijateljstvo med državama, sta še poudarila ministra dr. Cerar in Noskov.