Skoči do osrednje vsebine

Pasivno kajenje v vozilu škoduje vsem, še posebej otrokom

Ob začetku šolskega leta, od 2. do 15. septembra, se v sodelovanju Ministrstva za zdravje, Policije, NIJZ, AMZS in drugih nevladnih organizacij ter medijev (Val 202 in TV Slovenija) izvajajo aktivnosti za osveščanje javnosti o prepovedi kajenja v vozilih ob prisotnosti mladoletnih oseb ter škodljivosti pasivnega kajenja. Kadilce tokrat nagovarjamo tudi k opuščanju kajenja, saj kajenje ogroža zdravje in dokazano povzroča raka in druge bolezni, pasivno kajenje v tako majhnem prostoru, kot je vozilo, pa škoduje vsem, še posebej otrokom.

Novinarska konferenca, 9. 9. 2019: Helena Koprivnikar (NIJZ), mag. Ivan Kapun (Policija) in mag. Vesna Kerstin Petrič (Ministrstvo za zdravje)

Akcijo letos skupaj s Policijo izvajamo tretjič in v letih izvajanja so se na pridružile tudi nevladne organizacije, kot je AMZS, medijsko podporo pa smo dobili s strani Vala 202. Tako so policisti na terenu med 2. in 8. septembrom voznikom med nadzorom delili letake z opozorili o škodljivosti pasivnega kajenja, za katere besedilo so pripravili strokovnjaki (zdravniki) iz NIJZ. Cel mesec september smo aktivni na socialnih omrežjih. Na FB strani  ministrstva Slovenija piha 0,0  skozi več zapisov odkrivamo, kdo je kriv, da v 4. B smrdi po cigaretah. Vsebine so zanimive, saj razkrivamo, kako in zakaj se je kajenje tobaka širilo iz Amerike po vsem svetu, vsebine pa črpamo tudi iz knjige Zlati holokavst avtorja Roberta N. Proctorja. Konec meseca bomo kakšno knjigo aktivnim bralcem postov tudi podarili. Na Valu 202 objavljamo obvestila o škodljivosti kajenja (od 2. do 15. septembra), na TV Sloveniji pa boste lahko opazili brezplačne objave našega videa "Kajenje v vozilu škoduje. Z nami sodelujejo tudi nevladne organizacije, še posebej Avto moto zveza Slovenije, ki javnost obvešča preko svojih komunikacijskih kanalov, v poslovnih enotah AMZS pa prek digitalnih zaslonov predvajajo naš preventivni video ter s tem opozarjajo na škodljivost kajenja v vozilu.  

Vendar pa zakon ni edini razlog akcije. Kajenje škoduje vsakomur in ogroža zdravje ne le kadilcem, temveč tudi pasivnim kadilcem. Zato se na ministrstvu trudimo za celovit pristop k nadzoru nad tobakom. Uvedli smo številne učinkovite zakonodajne ukrepe: kombinirana slikovno besedilna opozorila na embalaži tobačnih izdelkov za kajenje, popolna prepoved oglaševanja in razstavljanja tobačnih in povezanih izdelkov, širitev prepovedi kajenja v zaprtih javnih in delovnih prostorih na povezane izdelke, prepoved uporabe tobačnih in povezanih izdelkov v vseh vozilih v prisotnosti mladoletnih, uvedba dovoljenj za prodajo tobačnih in povezanih izdelkov. Od jeseni 2018 je Ministrstvo za zdravje izdalo preko 6.000 dovoljenj, v začetku maja 2019 pa smo uspešno vzpostavili sistem sledljivosti in varnostnih elementov za tobačne izdelke, kot nam ga narekuje evropska Direktiva o tobačnih in povezanih izdelkih z namenom preprečevanja nezakonite trgovine s tobačnimi izdelki. Od januarja 2020 dalje bodo cigarete in tobak za zvijanje na voljo le še v enotni embalaži, z enotno barvo, obliko in velikostjo elementov na embalaži.

Ministrstvo za zdravje je uspelo zagotoviti tudi občutno povišanje sredstev za sofinanciranje programov nevladnih organizacij, ki skupaj s strokovnimi institucijami izvajajo programe za preprečevanje začetka kajenja in za opuščanje kajenja. Programi so dobri in nekateri med njimi so bili nagrajeni za izjemne dosežke s strani Evropske Komisije in Svetovne zdravstvene organizacije.

Na Ministrstvu za zdravje smo pripravili osnutek dolgoročne strategije na področju nadzora nad tobakom, ki med drugim vključuje ukrepe in aktivnosti za učinkovito izvajanje in nadzor nad sprejeto zakonodajo, dodatne preventivne ukrepe in aktivnosti za preprečevanje začetka kajenja med mladimi ter ukrepe in aktivnosti za opuščanje kajenja.

Pasivno kajenje lahko resno ogrozi zdravje odraslih in otrok

Pasivno kajenje pomeni vdihovanje tobačnega dima drugih. Vsak, ki vdihuje tobačni dim – še posebej v tako majhnem prostoru, kot je avtomobilska kabina, ima večje tveganje za razvoj koronarne srčne bolezni, možganske kapi ali pljučnega raka. Tobačni dim je namreč mešanica plinov in delcev, ki vsebuje več kot 7.000 različnih kemičnih snovi, med katerimi je stotine škodljivih, okoli 70 pa jih dokazano povzroča raka.
Potrjeno je, da dolgotrajna izpostavljenost tobačnemu dimu lahko med pasivnimi kadilci privede do razvoja istih bolezni kot pri kadilcih. Pri tem je  visokemu tveganju še posebej izpostavljeno zdravje dojenčkov in majhnih otrok. Otroci, ki so pasivni kadilci, pogosteje obiščejo zdravnika, imajo slabše razvita pljuča, pogosteje zbolijo za pljučnico ali bronhitisom in imajo pogostejše zdravstvene zaplete. Pasivno kajenje lahko povzroči tudi nenadno smrt dojenčka.

Ko kadite v avtu, pasivno kadijo tudi sopotniki

Če kadimo in s tem škodimo sebi, to še ne opravičuje ogrožanja zdravja drugih. Kajenje v tako majhnem prostoru, kot je avtomobilska kabina ali drug zaprt prostor, privede do visokih ravni škodljivih snovi iz tobačnega dima. Zato prepovejmo kajenje v vozilu, tudi če je vključeno prezračevanje ali so odprta okna. Prav tako poskušajmo v največji možni meri zagotoviti, da nihče ne kadi v bližini naših otrok.

Policija je lani obravnavala 382 kršitev kajenja v avtu, letos pa 273.

Poskrbimo za zaščito otrok, družinskih članov in sebe pred pasivnim kajenjem. Opustite kajenje, še posebej v vozilu.


Več informacij in podatkov o kajenju najdete tudi na spletni strani NIJZ:

Poskrbimo za zaščito otrok, družinskih članov in sebe pred pasivnim kajenjem, tudi v prevoznih sredstvih

Svetovni dan brez tobaka - Brez tobaka za zdravje pljuč

Tobačni in povezani izdelki - Posledice, razširjenost uporabe in ukrepi

1 / 2