Skoči do osrednje vsebine

Osrednja slovesnost pri vasi Bazovica

Minister Peter J. Česnik se je v nedeljo, 8. septembra 2019, udeležil osrednje slovesnosti pri spomeniku na gmajni pri vasi Bazovica, v spomin na štiri ustreljene junake leta 1930.

Na slovesnosti so položili vence. Sledil je pozdrav Milana Pahorja (predsednika odbora), uradni pisni pozdrav pa je imel Borut Pahor (predsednik RS). Za tem je imel pozdravni nagovor Peter J. Česnik (minister Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu), slavnostna govornika na slovesnosti pa sta bila Marcello Flores (profesor, italijanski zgodovinar) in Konstanca Mikulus (profesorica in članica Odbora za proslavo).

Kulturni program so oblikovali pevke in pevci MePZ Lipa, MoVS Lipa Bazovica, MePZ Fran Venturini´Cinzia Sanzin, MePZ Rdeča zvezda in ŽVS Danica. Sodelovalo je tudi Godbeno društvo Viktor Parma iz Trebč. Režijo programa slovesnosti je prevzel Tomaž Susič, scenografijo Maja Lapornik, napovedovalka pa je bila Marjetica Puntar.

Na častni straži stojijo tabornice in taborniki Rodu Modrega vala ter skavtinje in skavti Slovenske zamejske skavtske organizacije.