Skoči do osrednje vsebine

Srečanje slovenskih društev BIH

Peter J. Česnik, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, se je v začetku septembra na dvodnevnem obisku v Bosni in Hercegovini v družbi državne sekretarke Olge Belec srečal s slovensko skupnostjo v tej državi.

V petek, 6. septembra, je obiskal Slovensko društvo Ivan Cankar v Sarajevu. Društvo je zelo dejavno, se pa ukvarja s prostorsko stisko, saj so sedanji prostori premajhni za vse njihove dejavnosti.

V bližnji Zenici je istega dne potekalo sicer vsakoletno vseslovensko srečanje, ki se ga udeležujejo predstavniki vseh delujočih slovenskih društev v tej državi. Minister se je najprej na kratko sestal s predsednikom in predsednicami sedmih društev in se dotaknil najbolj perečih vprašanj ter se seznanil z njihovim delovanjem (Dragan Gačnik, Encijan Zenica, Verica Đindo, Ivan Cankar Sarajevo, Marija Grbić, Triglav Banja Luka, Dragica Tešić, Tuzla, Davorka Drijenčić, Jožef Špringer Kakanj, Alenka Uduč, Prijedor, Ina Bartula, Breza).

Sledilo je odprtje razstave Pet let likovne kolonije v Tuzli, 2014 – 2019, nato pa se je dogajanje preselilo v spodnje nadstropje Doma upokojencev Tuzla, kjer so se v daljšem kulturnem programu predstavila vsa društva.

Dušan Tomažić je predstavil izsledke iz svoje knjige Slovenska etnična manjšina v BIH, na violončelo je zaigral mladi umetnik iz Sarajeva Alek Isaković, zapel je ženski zbor Slovenčice iz Tuzle, Kakanj pa se je predstavil s folklorno skupino in jazz ansamblom, v katerem nastopajo izključno mladi glasbeniki slovenskega porekla. Po pozdravnem nagovoru je minister glavnemu organizatorju letošnjega vseslovenskega srečanja Draganu Gačniku, sicer slikarju, vročil lične grafične in kaligrafske upodobitve Prešernove Zdravljice.

Na poti proti domu si je minister Česnik v soboto, 7. septembra, ogledal nove prostore Slovenskega društva Triglav v Banja Luki, za katerih prenovo je znaten del sredstev prispeval Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu. Ogled je bil več kot samo to, saj so ministra v novih prostorih pričakali številni člani društva, učenci dopolnilnega pouka ter podžupan mesta Banja Luka, ki je društvu odstopilo prostore v brezplačno uporabo.

Med obiskom se je minister Česnik v Sarajevu sestal ministrico za človekove pravice in begunce Semiho Borovac, ki ji je kot nekdanji županji slovenska skupnost v mestu dobro znana. Minister, ki je obisk opravil v spremstvu državne sekretarke na Uradu Olge Belec, si je ogledal tudi drevored s 26 drevesi, posajenimi v čast 26-letnice slovenskega društva Ivan Cankar.