Skoči do osrednje vsebine

Seznanitev z rezultati uradnega monitoringa morskih alg na prisotnost joda

UVHVVR je v okviru uradnega preverjanja vsebnosti joda v morskih algah ugotovila višje vsebnosti tega esencialnega elementa. Ne glede na to, da je v Sloveniji prepoznana problematika pomanjkanja joda v živilih, imajo tudi visoke vrednosti negativne posledice na zdravje potrošnikov, zato je ključen omejen vnos tovrstnih živil.

Več o tem si lahko preberete na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje https://www.nijz.si/sl/jod-v-prehrani-in-tveganja-cezmernega-vnosa.

 V 10 odvzetih vzorcih različnih vrst morskih alg smo ugotovili višje vsebnosti joda, vrednosti  so variirale med različnimi proizvodi. Proizvodi so različno opremljeni z navodili za pripravo živila, ki zmanjšajo naravno vsebnost joda v algah, kot tudi priporočili glede varnega vnosa. V nekaterih primerih navodil za pripravo oz. priporočil za uživanje ni oz. so le-ta neustrezna, zato se je slednje upoštevalo pri oceni skladnosti vzorcev.

Nekatera od vzorčenih živil so bila ocenjena kot tvegana za skupino potrošnikov, ki tovrstne proizvode uživajo v večjih količinah oz. pogosteje. Nosilci živilske dejavnosti, odgovorni za sporne proizvode, so na podlagi rezultatov že izvedli umike proizvodov s trga z namenom preverjanja ustreznosti oz. dopolnitve označb, informacije o tem so objavljene med »Obvestili za potrošnike«  na spletnih straneh uprave.

V izogib morebitnim zdravstvenim težavam potrošnikom svetujemo, da pri pripravi živil iz morskih alg natančno upoštevajo navodila proizvajalca glede same priprave živila kot tudi upoštevajo priporočene količine za uživanje.