GOV.SI

NIB sodeloval pri razvoju procesov, za proizvodnjo virusnega zdravila za gensko terapijo

Nacionalnega inštituta za biologijo, ki je s strani Urada RS za meroslovje imenovan za nosilca nacionalnega etalona, je sodeloval pri razvoju procesov za proizvodnjo sodobnega virusnega zdravila za gensko terapijo. Zdravilo oziroma virusi v celice dostavijo izbrane gene, ki nadomestijo nedelujoče ali okvarjene gene, ki povzročajo določeno bolezen.

Sodelavci Nacionalnega inštituta za biologijo so sodelovali pri razvoju procesov za proizvodnjo sodobnega virusnega zdravila za gensko terapijo. Zdravilo oziroma virusi v celice dostavijo izbrane gene, ki nadomestijo nedelujoče ali okvarjene gene, ki povzročajo določeno bolezen.

Nacionalni inštitut za biologijo je s strani Urada RS za meroslovje priznan za nosilca nacionalnega etalona za množino snovi/bioanalize nukleinskih kislin, zlasti na področju GSO in mikroorganizmov/v bioloških in drugih materialih. Inštitut ima dolgoletne izkušnje tudi na področju karakterizacije virusov in določanju njihove količine. Pri razvoju procesov za proizvodnjo zdravila so na inštitutu uporabili tudi znanje pridobljeno z opremo, ki jo je v okviru projekta »Infrastruktura meroslovnega sistema-množina snovi/hrana rastlinskega izvora/GSO" kupil Urad RS za meroslovje, ob sofinanciranju Evropskega sklada za regionalni razvoj. Ta oprema je bila predana inštitutu v uporabo in raziskovanje, kateremu smo sedaj priča.

Več o tem si lahko preberete tudi v prispevku: