Skoči do osrednje vsebine

NIB sodeloval pri razvoju procesov za proizvodnjo virusnega zdravila za gensko terapijo

Nacionalni inštitut za biologijo, ki je s strani Urada RS za meroslovje imenovan za nosilca nacionalnega etalona, je sodeloval pri razvoju procesov za proizvodnjo sodobnega virusnega zdravila za gensko terapijo. Zdravilo oziroma virusi v celice dostavijo izbrane gene, ki nadomestijo nedelujoče ali okvarjene gene, povzročitelje določenih bolezni.

Sodelavci Nacionalnega inštituta za biologijo so sodelovali pri razvoju procesov za proizvodnjo sodobnega virusnega zdravila za gensko terapijo. Zdravilo oziroma virusi v celice dostavijo izbrane gene, ki nadomestijo nedelujoče ali okvarjene gene, ki povzročajo določeno bolezen.

Nacionalni inštitut za biologijo je s strani Urada RS za meroslovje priznan nosilec nacionalnega etalona za množino snovi/bioanalize nukleinskih kislin, zlasti na področju GSO in mikroorganizmov/v bioloških in drugih materialih. Inštitut ima dolgoletne izkušnje tudi na področju karakterizacije virusov in določanju njihove količine. Pri razvoju procesov za proizvodnjo zdravila so na inštitutu uporabili tudi znanje, pridobljeno z opremo, ki jo je v okviru projekta »Infrastruktura meroslovnega sistema-množina snovi/hrana rastlinskega izvora/GSO" o sofinanciranju Evropskega sklada za regionalni razvoj kupil Urad RS za meroslovje. Ta oprema je bila predana inštitutu v uporabo in raziskovanje, kateremu smo sedaj priča.

Več o tem si lahko preberete tudi v prispevku: