Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo gosti 2. seminar za mlade diplomate iz držav Vzhodnega partnerstva

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Na Ministrstvu za zunanje zadeve poteka med 4. in 6. septembrom 2. seminar za mlade diplomate iz držav Vzhodnega partnerstva, ki se ga udeležujejo predstavniki zunanjih ministrstev Armenije, Azerbajdžana, Belorusije, Gruzije, Moldavije in Ukrajine.

Srečanje mladih diplomatov iz držav Vzhodnega partnerstva s predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve

Udeleženci bodo na seminarju spoznali prioritete slovenske zunanje politike – med drugim jim bodo predstavljene izkušnje iz predsedovanja Slovenije Svetu OZN za človekove pravice ter politika mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči. Udeleženci se bodo seznanili s slovensko politiko do Slovencev v zamejstvu in po svetu ter razpravljali o glavnih izzivih, s katerimi se sooča EU, kot tudi izzivih v širši mednarodni skupnosti. Predviden je obisk Notranjskega regionalnega parka, v okviru katerega se bodo udeleženci seznanili s konceptom zaščite narave Natura 2000, predstavljene pa jim bodo tudi dobre prakse s tega področja. Obenem seminar udeležencem nudi priložnost za medsebojno interakcijo in mreženje.

Ob začetku seminarja so udeležence nagovorili državna sekretarka Simona Leskovar, generalni sekretar Damjan Bergant in politični direktor/generalni direktor Direktorata za skupno zunanjo in varnostno politiko Matej Marn. Državna sekretarka Leskovar je izpostavila zavezanost Slovenije politiki Vzhodnega partnerstva, ki letos praznuje 10. obletnico obstoja. Pri tem je še posebej poudarila pomen spodbujanja medčloveških stikov in sodelovanja z mladimi. Generalni sekretar Bergant je udeležencem predstavil organiziranost in delovanje ministrstva, politični direktor/generalni direktor Marn pa jih je seznanil s prioritetami slovenske zunanje politike.