Skoči do osrednje vsebine

Minister Erjavec na Blejskem strateškem forumu

Minister za obrambo Karl Erjavec je danes, v torek, 3. septembra, na Blejskem strateškem forumu kot uvodni govornik nagovoril zbrane na panelu na temo Nata in evroatlanske varnosti 70 let po Washingtonski pogodbi.

Minister Karl Erjavec je najprej poudaril, da je letos, ob 70-letnici Nata in 15-letnici slovenskega članstva v Zavezništvu, pomembna priložnost za diskusijo o nadaljevanju naše transatlantske zavezanosti svobodi, varnosti in skupnim vrednotam. V nadaljevanju je dejal, da se je globalno varnostno okolje spremenilo in da nas prav pojav novih groženj opozarja, kako pomembna je močna transatlantska povezanost.

»Kolektivna obramba je postala ključna za našo nacionalno obrambo. Kot članica Nata je Slovenija sposobna narediti več in bolje, ter kar je najpomembneje, sodeluje z roko v roki z zaveznicami,« je poudaril minister Erjavec in dodal, da se zavedamo pomena vlaganja v obrambo. Izpostavil je tudi slovensko sodelovanje v mednarodnih operacijah in misijah, več kot 6 odstotkov pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske namreč trenutno deluje v tujini.

Minister Erjavec je tudi dejal, da se je Zavezništvo v teh letih spreminjalo in se znalo prilagoditi, hkrati pa ohranilo svoje temeljne cilje. Z ozirom na Natovo globalno vlogo bo treba v naslednjih letih najti odgovore na pomembna vprašanja, pri tem pa bo bližajoče se srečanje načelnikov generalštabov Nata v Ljubljani gotovo ena od dobrih priložnosti, je poudaril minister Erjavec.

Ob robu Blejskega strateškega foruma se je minister Erjavec srečal z ministrico za obrambo Severne Makedonije Radmilo Šekerinsko Jankovsko, ki je tudi sodelovala na omenjenem panelu. Minister Erjavec je izrazil zadovoljstvo, da je že 19 članic Nato zavezništva ratificiralo pristopni protokol z Republiko Severno Makedonijo, med katerimi je bila za Grčijo prva ravno Slovenija. Ministrici Šekerinski Jankovski je zagotovil slovensko podporo tudi v prihodnje, tako na politični kot na operativni ravni. Medsebojni obiski na najvišji ravni, ki so se letos zvrstili tako v Sloveniji kot v Severni Makedoniji, kažejo na iskreno prijateljstvo med državama in odločno sporočilo Slovenije mednarodni skupnosti, da je Severna Makedonija pripravljena na vstop v evroatlantske integracije in prevzem odgovornosti, ki pride s tem, je poudaril minister Erjavec. Ministra sta se dogovorila tudi o krepitvi dvostranskega sodelovanja na obrambnem in vojaškem področju, pri čemer bo Slovenija v prihodnje prevzela še vidnejšo vlogo.

Minister Karl Erjavec se je srečal tudi z namestnikom generalnega sekretarja za skupno varnostno in obrambno politiko (SVOP) in krizno odzivanje v Evropski službi za zunanje delovanje (EEAS) Pedrom Serranom. Osrednja tema njunega pogovora je bila prihodnost skupne varnostne in obrambne politike v luči novega predsedstva Evropske komisije ter bližajočega se slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta 2021.