Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar s španskim zunanjim ministrom Borrellom Fontellesom za močno EU, temelječo na vladavini prava

Ob robu Blejskega strateškega foruma se je minister dr. Miro Cerar sestal s španskim ministrom za zunanje zadeve, EU in sodelovanje Josepom Borrellom Fontellesom.

1 / 2
dr. Miro Cerar in španski zunanji minister Josep Borrell Fontelles

Minister dr. Cerar je izrazil zadovoljstvo nad odličnimi odnosi, ki jih Slovenija in Španija negujeta na različnih področjih sodelovanja. Poleg rednega in partnerskega političnega dialoga se lahko državi pohvalita z okrepljenim gospodarskim sodelovanjem, saj blagovna menjava med državama zadnji dve leti dosega rekordno raven – več kot milijardo evrov.

Sogovornika sta obravnavala tudi aktualne evropske vsebine, kot so migracije, nadzor nad zunanjimi mejami EU, širitveni proces EU in razmere na Zahodnem Balkanu, s posebnim poudarkom na širših zunanjepolitičnih in varnostih temah. Zavzela sta se za močno in v svetovnem merilu konkurenčno Unijo, ki bo delovala na temelju solidarnosti med državami članicami in vladavini prava. Poudarila sta tudi pomen evropske perspektive držav Zahodnega Balkana in nadaljevanje reformnih procesov v državah regije.

Zunanji minister Borrell Fontelles, ki je letos Slovenijo obiskal že drugič, je včeraj nastopil tudi v razpravi na panelu o multilateralizmu. 


 

 

Iskalnik