Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar s španskim zunanjim ministrom Borrellom Fontellesom za močno EU, temelječo na vladavini prava

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ob robu Blejskega strateškega foruma se je minister dr. Miro Cerar sestal s španskim ministrom za zunanje zadeve, EU in sodelovanje Josepom Borrellom Fontellesom.

dr. Miro Cerar in španski zunanji minister Josep Borrell Fontelles

1 / 2

Minister dr. Cerar je izrazil zadovoljstvo nad odličnimi odnosi, ki jih Slovenija in Španija negujeta na različnih področjih sodelovanja. Poleg rednega in partnerskega političnega dialoga se lahko državi pohvalita z okrepljenim gospodarskim sodelovanjem, saj blagovna menjava med državama zadnji dve leti dosega rekordno raven – več kot milijardo evrov.

Sogovornika sta obravnavala tudi aktualne evropske vsebine, kot so migracije, nadzor nad zunanjimi mejami EU, širitveni proces EU in razmere na Zahodnem Balkanu, s posebnim poudarkom na širših zunanjepolitičnih in varnostih temah. Zavzela sta se za močno in v svetovnem merilu konkurenčno Unijo, ki bo delovala na temelju solidarnosti med državami članicami in vladavini prava. Poudarila sta tudi pomen evropske perspektive držav Zahodnega Balkana in nadaljevanje reformnih procesov v državah regije.

Zunanji minister Borrell Fontelles, ki je letos Slovenijo obiskal že drugič, je včeraj nastopil tudi v razpravi na panelu o multilateralizmu.