Skoči do osrednje vsebine

Promocija Pravne države in demokracije skozi stripovsko izdajo Ustave RS

Ob izdaji ponatisa Ustave v stripu je danes na prvi šolski dan Ministrica za pravosodje Andreja Katič skupaj z ustavnim sodnikom prof. dr. Matejem Accettom, ob začetku šolskega leta učencem sedmega razreda podelila tiskano izdajo Ustave v stripu. Ministrica Katič in ustavni sodnik Accetto sta Ustave v stripu delila in s tem širila duh ustavne demokracije tudi med najmlajšimi, na Osnovi šoli Prežihovega Voranca v Ljubljani.

Ustava v stripu je skupni projekt Državnega zbora in Ustavnega sodišča RS ob 20. obletnici sprejetja Ustave Republike Slovenije. V prvi tiskani verziji Ustave v stripu, je bilo v oktobru 2017 natisnjenih 4.500 izvodov v slovenskem jeziku. Na podlagi velikega povpraševanja s strani šol in knjižnic smo se odločili za ponatis Ustave v stripu in prevod v angleški, madžarski in italijanski jezik. V prvem tednu septembra se bo postopoma opravila distribucija Ustave v stripu po vseh osnovnih šolah v Sloveniji, in sicer za učence 7. razreda kot spodbuda k bolj zanimivemu in lažjemu razumevanju predmeta Državljanska in domovinska vzgoja ter etika.

Ministrica Katič je na dogodku poudarila: »Gre za pripomoček, s katerim širimo zavedanje o demokraciji in pravni državi. Verjamem, da bodo z veseljem na nekoliko drugačen način prebirali ustavo, si vtisnili v spomin in potem tudi sami na njihovi nadaljnji življenjski poti ravnali skladno z določili ustave.«

Ustava v stripu se delno financira s pomočjo Evropske Unije, in sicer iz Evropskega socialnega sklada, iz operacije Učinkovito pravosodje. Operacija Učinkovito pravosodje se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

Prav tako pa bo ministrica Katič, jutri v torek 3. septembra ob 9.30 Ustavo v stripu predala sedmošolcem OŠ Šalek v Velenju. Vljudno vabljeni tudi na ta dogodek!

Galerija

Promocija Pravne države in demokracije skozi stripovsko izdajo Ustave RS

1 / 2