Skoči do osrednje vsebine

Minister za obrambo Karl Erjavec na delovnem obisku v zvezni državi Kolorado v ZDA

Minister za obrambo Karl Erjavec in načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc sta z delegacijo, v kateri sta sodelovala tudi svetovalec predsednika RS mag. Uroš Krek in veleposlanik RS v ZDA Stanislav Vidovič, obiskala Nacionalno gardo Kolorada. Kolorado je partnerska država, s katero Ministrstvo za obrambo sodeluje že 26 let v meddržavnem partnerskem programu (State Partnership Program).

Minister in načelnica sta s poveljnikom Nacionalne garde Kolorada generalom Michaelom Lohom oblikovala in podpisala prioritete sodelovanja na obrambnem in vojaškem področju za naslednje obdobje. Delegacija se je udeležila letne konference Združenja nacionalnih gard in sejma nacionalnih gard oboroženih sil ZDA.

Ministra z delegacijo je sprejel guverner države Kolorado Jared Polis. Na srečanju je bilo izpostavljeno odlično sodelovanje med Ministrstvom za obrambo in Nacionalno gardo Kolorada ter predstavljene možnosti nadaljnjega poglobljenega sodelovanja. Poleg tega so pogovori tekli o možnostih gospodarskega sodelovanja med Koloradom in Republiko Slovenijo. Delegacija je v ta namen obiskala tudi Urad za makroekonomski razvoj in mednarodno trgovino zvezne države Kolorado.

Minister Karl Erjavec z delegacijo je obiskal slovensko skupnost v mestu Pueblo, kjer je bil deležen prisrčnega sprejema. Skupaj z županom Puebla Nickom Gradisarjem sta v spomin na obisk zasadila lipo.