Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade: Slovenija in Srbija sta dobri partnerici, imamo malo odprtih vprašanj

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec se danes na povabilo predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić mudi na uradnem obisku v Republiki Srbiji. Srečanje je prvo uradno bilateralno srečanje in prvi obisk predsednika vlade Šarca v Republiki Srbiji.

Predsednik vlade Marjan Šarec se mudi na prvem uradnem obisku v Republiki Srbiji. | Avtor: Nebojša Tejić, STA

1 / 3

Največ pozornosti sta v pogovoru namenila dvostranskim odnosom, načrtom prihodnjega sodelovanja med vladama s poudarkom na krepitvi gospodarskega sodelovanja ter doseganju nadaljnjega napredka glede nasledstvenih vprašanj.

Predsednik vlade je odnose med državama označil kot dobre, sodelovanje pa kot dinamično in vsestransko. Poudaril je, da je Srbija pomembna gospodarska partnerica. Državi namreč beležita rast na področju blagovne menjave, storitev in turizma, krepijo pa se tudi naložbeni tokovi med državama.

Predsednik vlade je v pogovorih poudaril pomen uresničevanja sporazuma o nasledstvu.

Spregovorila sta o možnostih za nadaljnjo poglobitev sodelovanja med slovensko in srbsko vlado, kjer sta oba kot dodano vrednost sodelovanju ocenila skupna zasedanja vlad. Zadnje je potekalo februarja 2018 v Sloveniji, po tem pa je bilo sprejetih več konkretnih dogovorov, med katerimi se nekateri že izvajajo. Eden izmed dogovorov je tudi ta, da bo 1. 9. 2019 začel veljati sporazum o zaposlovanju državljanov Srbije v Sloveniji. Naslednje zasedanje bo gostila Srbija, predvidoma do konca leta.

Dotaknila sta se tudi širitve EU, pri čemer je predsednik vlade znova podprl napredek Srbije na poti v EU in poudaril zavedanje o pomenu dinamičnega odpiranja pogajalskih poglavij, kadar so za tak korak izpolnjeni vsi pogoji. Slovenija ostaja zelo aktivna v svojem stališču, da se mora širitveni proces nadaljevati in da mora potekati vzporedno z razpravo o prihodnosti Evrope. Pri tem je poudaril pomen krepitve in spoštovanja vladavine prava. Slovenija bo svojo podporo še naprej udejanjala tudi v praksi prek dvostranskega angažmaja slovenskih ekspertov ter v sklopu aktivnosti EU – slovenski strokovnjaki trenutno sodelujejo pri izvajanju dveh evropskih projektov tesnega medinstitucionalnega sodelovanja (twinning), in sicer na področju boja proti trgovini z ljudmi ter na področju migracij in azila.

Predsednik vlade se bo v nadaljevanju srečal tudi s predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem in predsednico skupščine Majo Gojković. Uradni obisk v Beogradu bo zaključil ob srečanju s Slovenci, ki živijo ali delujejo v Srbiji.