Skoči do osrednje vsebine

PGD Predoslje je na festivalu Naaaj dan 2019 prevzelo novo vozilo

V Predosljah pri Kranju so včeraj, v nedeljo, 25. avgusta, v okviru štiridnevnega festivala Naaaj dan 2019 izvedli gasilsko parado, predajo gasilskega vozila za samostojno gašenje požarov in prevoz moštva PGD Predoslje ter prikazno reševalno vajo, na kateri so postopke reševanja in ukrepanja ob nesrečah prikazale različne službe.

Osrednji govornik na dogodku, ki je potekal ob krajevnem prazniku ter je tudi kulturno in zgodovinsko obarvan, je bil minister za obrambo Karl Erjavec, ki je povedal, da se na Ministrstvu za obrambo trudimo, da bi pripomogli k razvoju gasilstva, ter dodal: »V letošnjem letu bo razvoju gasilstva namenjenih pet odstotkov več sredstev kot lani in upam, da bo tudi v letu 2020 več sredstev za področje zaščite in reševanja. Prostovoljni gasilci ste steber sistema zaščite in reševanja. Če želimo učinkovito nacionalno varnost, moramo več vlagati v gasilstvo, v naše reševalne službe, v Policijo in Slovensko vojsko.«

V letošnje kar štiridnevno festivalsko dogajanje so bili vključeni prostovoljni gasilci Predoselj in okolice, pa tudi pripadniki Gasilske reševalne službe Kranj, Enote nujne medicinske pomoči Kranj ter Policije in Slovenske vojske. S prireditvijo, ki v slovenskem prostoru postaja vse bolj prepoznavna, izkazujejo tesno povezanost njihove skupnosti. Ta diha z gasilkami in gasilci, bogatijo pa jo številne prireditve obeh tukajšnjih kulturno-umetniških društev. PGD Predoslje je bilo ustanovljeno leta 1905, sicer pa bomo letos zaznamovali tudi 150 let gasilstva na Slovenskem.