Skoči do osrednje vsebine

Širjenje afriške prašičje kuge

Konec julija je bila afriška prašičja kuga (APK) potrjena na Slovaškem. V začetku avgusta je bolezen potrdila tudi Srbija pri domačih prašičih. Zaradi pojava APK v Srbiji je Evropska komisija sprejela določene zaščitne ukrepe.

Zaradi pojava APK v Srbiji je Evropska komisija sprejela določene zaščitne ukrepe.

Vse od leta 2014 se APK nezaustavljivo širi v državah Evropske unije, v zadnjem letu pa se je razširila tudi v Aziji. APK predstavlja eno največjih epizootij današnjega časa.

APK je nalezljiva virusna bolezen domačih in divjih prašičev, za katero ni cepiva. Za bolezen so značilne rdečine po koži ter nenaden, visok pogin.

APK se širi ne glede na državne meje in ima resne socialno ekonomske posledice, predvsem zaradi omejitev trgovanja in mednarodne trgovine z živimi prašiči, mesom ter izdelki, ki izvirajo iz prašičev.

Pojavljanje bolezni je v poletnih mesecih na višku, tveganje za vnos in širjenje APK pa se še poveča zaradi velikega števila turistov in potnikov, ki lahko v osebni prtljagi prinesejo meso in izdelke, ki izvirajo od okuženih domačih ali divjih prašičev.

Vse rejce pozivamo, da so pozorni na zdravstveno stanje svojih prašičev in da vsak sum na bolezen nemudoma javijo svojemu veterinarju ter dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe (namestitev razkuževalnih barier na vhodih v objekte z živalmi, preprečevanje vstopa drugih oseb v objekte z živalmi, preprečevanje stika domačih prašičev z divjimi prašiči, uporaba zaščitne obleke in obutve, itd.).

Posebej bi vas radi opozorili, da največje tveganje za izbruh bolezni predstavlja krmljenje prašičev z ostanki hrane (pomijami).

Vse, ki v naravi najdejo poginulega ali povoženega divjega prašiča ali njegove ostanke pozivamo, da o tem obvestijo Center za obveščanje na telefonsko številko 112.

Letake z opozorili lahko najdete na spodnjih povezavah:

Plakat – prevozniki, kampi

Letak – biovarnost rejci

Letak – biovarnost lovci

Letak – biovarnost – sezonski delavci (slo-rom, slo-srb) NOVO!

Letak – obiskovalci gozda in gozdni delavci NOVO!

Zgibanka - APK

Podrobnejše informacije o razširjenosti bolezni, kliničnih znakih in ukrepih najdete na spletni strani www.afriskaprasicjakuga.si.