Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade si je v Krškem ogledal informacijsko središče Skupine GEN in Nuklearno elektrarno Krško

Predsednik Vlade RS Marjan Šarec je v Krškem obiskal informacijsko središče Skupine GEN in Nuklearno elektrarno Krško. Obisk v družbah GEN in NEK v Krškem je bil osredotočen predvsem na pomen jedrske energije za zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo.

Predsednik vlade se je najprej sestal s predstavnikoma vodstva družbe GEN energija, nato si je ogledal center vodenja proizvodnje Skupine GEN ter multimedijsko interaktivno središče Svet energije. Sledilo je srečanje z vodstvom NEK in ogled jedrske elektrarne.

Kot je ob zaključku obiska poudaril, ostaja jedrska energija v Sloveniji pomemben vir zanesljive oskrbe z električno energijo. Zaveza razogljičenju in doseganju podnebnih in energetskih ciljev do leta 2050 za konkurenčno, varno in nizkoogljično gospodarstvo bo z rastočo rabo energije, digitalizacijo in povezovanjem infrastrukture, skupaj z izzivi 4. industrijske revolucije in družbe 5.0, definirala nadaljnji razvoj energetske infrastrukture. Vlada se zaveda, da bo zato zanesljiva in napredna infrastruktura pomemben dejavnik za konkurenčno gospodarstvo, ki nudi kakovostna delovna mesta. Ciljev zagotavljanja varne, trajnostne in konkurenčne energije pa ne bomo uresničili brez raznolikosti naše energetske mešanice, v kateri bodo imeli v prihodnje osrednje mesto nizkoogljični obnovljivi viri in jedrska energija.

Predsednik vlade je tudi povedal, da je Slovenija jedrska država, imamo jedrsko elektrarno, ki nam proizvede znaten del naše električne energije in čim ne bi imeli te elektrarne, bi hitro občutili pomanjkanje energije. Lahko bi se zgodili tudi najslabši možni scenariji, zato je naše temeljno vodilo, ki bo vsaj dokler bom sam na tem mestu, da moramo vložiti vse napore in pristopiti k izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne.

Predsednik vlade se je ob predstavitvi projekta JEK 2 seznanil tudi s ključnimi ugotovitvami doslej pripravljenih strokovnih študij, ki omogočajo širšo družbeno in politično razpravo o vlogi jedrske energije v energetski prihodnosti Slovenije.