Skoči do osrednje vsebine

Podpisana pogodba za nakup nepremičnin ob Prešernovi rojstni hiši v Vrbi

"Velikan naše samobitnosti si zasluži vse kaj več, kot je bilo postorjeno do sedaj. Potrebno bo narediti žlahtni vsebinski izbor za možne poti razvoja domačije," je danes v Vrbi na Gorenjskem ob podpisu pogodbe o nakupu nepremičnin v neposredni bližini Prešernove rojstne hiše, kulturnega spomenika državnega pomena, dejal minister za kulturo mag. Zoran Poznič.

Podpisovanje pogodbe za odkup nepremičnin v neposredni bližini Prešernove rojstne hiše | Avtor: Ministrstvo za kulturo

1 / 2

Veseli nas, da nam je po več kot 18 letih uspelo realizirati željo po odkupu dveh nepremičnin ob ''Ribčevi ali Prešernovi domačiji'' in s tem obiskovalkam in obiskovalcem omogočiti nemoten dostop do kulturnih spomenikov državnega pomena v Vrbi (Prešernove domačije, vaške lipe in cerkve Sv. Marka).

Minister mag. Poznič je v Prešernovi rojstni hiši v Vrbi na Gorenjskem ter v navzočnosti pooblaščenca prodajalcev odvetnika gospoda Zdravka Rusa, direktorice Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije gospe Irena Majcen ter župana Občine Žirovnica Leopolda Pogačarja, podpisal pogodbo za odkup nepremičnin v neposredni bližini Prešernove rojstne hiše. Gre za parceli št. 680 in št. 1166. Vrednost obeh parcel, ki jih odkupuje Ministrstvo za kulturo, znaša 124.696 evrov.

Lastnica Prešernove domačije v Vrbi na Gorenjskem, v kateri je bil 3. decembra 1800 rojen naš osrednji pesnik Prešeren, je Republika Slovenija, Ministrstvo za kulturo pa upravljalec muzejsko urejene rojstne hiše, kulturnega spomenika državnega pomena. Ministrstvo zelo dobro sodeluje tudi z Zavodom za turizem in kulturo Žirovnica, pogodbenim upravljalcem pesnikove rojstne hiše.

Ministrstvo za kulturo in Občina Žirovnica sta v ponudbi za odkup nepremičnin ob Prešernovi rojstni hiši, prejeti v začetku letošnjega leta, prepoznali možnost za uresničitev dolgoletnih prizadevanj po zagotovitvi nemotenega dostopa do spomenikov državnega pomena v Vrbi (Prešernove rojstne hiše, vaške lipe in cerkve Sv. Marka) ter možnost za nadgradnjo muzejske dejavnosti ter nadaljnjega razvoja za razbremenitev samega spomenika. Zato so Ministrstvo za kulturo, Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije ter Občina Žirovnica sprejeli skupno odločitev o odkupu in izvedli pogajanja s pooblaščencem prodajalcev. Pogajanja so bila uspešno zaključena, zato smo lahko danes, 19. avgusta 2019, sklenili pogodbo.  S pogajanji dosežena cena nepremičnin, ki jih kupujemo skupaj z Občino Žirovnica ter s Skladom kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije, znaša 320.000 evrov.

Zavedamo se pomena in vloge tega kulturnega spomenika državnega pomena, znesek investicijsko vzdrževalnih del Ministrstva za kulturo glede Prešernove rojstne hiše od leta 1998 znaša 222.515 evrov.

Veseli nas, da z nakupom omogočamo lažji dostop do treh spomenikov državnega pomena.