Skoči do osrednje vsebine

Minister Zajc s predstavniki pooblaščenih organizacij, ki imajo dovoljenja za zbiranje odpadkov

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister za okolje in prostor Simon Zajc se je sestal s predstavniki pooblaščenih organizacij, ki imajo dovoljenja za zbiranje odpadkov, s katerimi razpolaga tudi Kemis, in sicer po tem, ko je IRSOP z odločbo z dne 5. 8. 2019 prepovedal obratovanje Kemisa. S predstavniki pooblaščenih organizacij so se pogovorili o zmožnostih za prevzemanje vrste odpadkov, s katerimi razpolaga Kemis. Ugotovili so, da je stanje po zaprtju Kemisa nekaj časa še obvladljivo.

Minister Zajc meni, da je nenadna prepoved obratovanja Kemisa s strani IRSOP nekoliko nenavadna, glede na to, da prejšnji inšpekcijski nadzor v letih po požaru niso ugotovili nepravilnosti. Minister bo zato odredil revizijo nad delom IRSOP v tej zadevi.    

Minister Zajc se zaveda resnosti nastalih težav in zagotavlja, da bo Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) v zvezi z nastalo situacijo tesno sodelovalo tako z GZS kot s pooblaščenimi organizacijami za zbiranje odpadkov. 

V sredo, 14. avgusta,  se je minister že sestal s predstavniki Zbornice komunalnega gospodarstva, Združenja kemijske industrije in Službe za varstvo okolja, ki so ministru predstavili širšo problematiko zaradi zaustavitve obratovanja Kemisa in neodvoza nevarnih odpadkov iz podjetij, kjer ti odpadki nastajajo.