Skoči do osrednje vsebine

Sprememba cene turističnega paketa zaradi spremembe cene goriva

Ker smo ravno na višku turistične sezone in daljših dopustov, ki so jih potrošniki lahko rezervirali že pred časom pri turističnih agencijah, naj spomnimo na dopustnost spremembe cene že vplačanega turističnega paketa zaradi povišanja cene goriva.

Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot) dejansko dopušča to možnost in sicer v skladu s pogoji iz 57.d člena, in sicer lahko organizator potovanja po sklenitvi pogodbe poviša cene le, če je ta možnost določena v pogodbi, če pogodba vsebuje določilo, da je potrošnik upravičen tudi do znižanja cene v posameznih primerih in če pogodba vsebuje način izračuna spremembe cene. Med drugim se možnost spremembe cene nanaša tudi na spremembo cene goriva ali drugih virov energije kot tudi menjalnih tečajev valute, povezanih s turističnim paketom.

Predlagamo, da potrošniki natančno berejo pogodbe in tudi splošne pogoje agencij, prav tako jim je v pomoč Zakon o varstvu potrošnikov, kjer so te zadeve natančno razčlenjene. Če ugotovijo, da agencija pri zvišanju cene ni ravnala v skladu z zakonom, se seveda lahko obrnejo na nas.