Skoči do osrednje vsebine

Preminil je generalni direktor MAAE, Yukiya Amano

Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri OZN, OVSE in drugih mednarodnih organizacijah nam je sporočilo žalostno novico, da je umrl dolgoletni generalni direktor Mednarodne agencije za atomsko energijo (MAAE) Yukiya Amano. Generalni direktor Amano je imel že nekaj mesecev resne težave z zdravjem.

Yukiya Amano, po izobrazbi pravnik,  je vodenje MAAE prvič prevzel decembra 2009 in nazadnje novembra 2017 za nadaljnja štiri leta.

Amano je bil prvi mož MAAE in jedrske mednarodne skupnosti, ki se je zavzemal za miroljubno uporabo jedrske energije, razorožitev, neširjenje jedrskega orožja in svetovni mir. Že leta 2005 je še kot japonski veleposlanik s tedanjim generalnim direktorjem MAAE g. El-Baradeijem v imenu MAAE v Oslu prejel diplomo in zlato medaljo kot del Nobelove nagrade za mir. Večkrat je tudi obiskal Slovenijo in septembra 2017 sodeloval na Blejskem strateškem forumu.

Nekateri predstavniki jedrske mednarodne skupnosti, med njimi tudi Uprava Republike Slovenije za jedrsko varnost, so se že poklonili pokojnemu Yukiyi Amanu.