Skoči do osrednje vsebine

Ministrski posvet: Osnutek prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu EU začrtan

Vladavina prava, trajnostni razvoj in varnost ter Zahodni Balkan so prednostna področja, ki so jih ministri na povabilo predsednika vlade začrtali na današnjem ministrskem posvetu na Brdu pri Kranju.

Ministrski posvet glede predsedovanja | Avtor: Nebojša Tejić, STA

1 / 3

Kot že znano, je Vlada RS marca 2019 potrdila celovito projektno nalogo, ki je določila temeljna izhodišča in časovni načrt priprav Slovenije na predsedovanje. Resorji so nato opravili številne pogovore z evropskimi institucijami in z Nemčijo ter s Portugalsko kot partnericama tria zaporednih predsedujočih EU držav. Na podlagi teh pogovorov je bil pripravljen predlog osnutka prednostnih nalog za ministrsko razpravo.

Na posvetu so ministri kot element, ki naj bi povezoval slovensko predsedovanje, izpostavili trajnostno, vzdržno in zeleno ter sledili načelu »manj je več«. Tako so nastali trije vsebinski sklopi, ki se med seboj prepletajo in povezujejo. Sama ideja Evropske unije je osnovana na vladavini prava, trajnostnem razvoju v najširšem pomenu s socialnega (smo starajoča se družba), okoljskega, prehranskega, finančnega in raziskovalno-znanstvenega vidika. Nič od naštetega pa ni možno, če ne poskrbimo za varnost Evropejk in Evropejcev in smo dober ter konstruktiven partner v soseščini in svetu.

Velik del aktivnosti bo obsegala podedovana agenda, znotraj katere bo Slovenija poiskala vsebine, ki so pomembne za njeno delovanje. Več bo znano v začetku prihodnjega leta, ko bo sprejet program Evropske komisije v novi sestavi za naslednje zakonodajno obdobje (2019 – 2024).

Zaveza te vlade ostaja, da predsedovanje Slovenije Svetu EU ni le projekt državnih institucij, temveč ljudi. Tako so bili k sodelovanju že povabljeni grafični oblikovalci pri natečaju za izbiro celostne grafične podobe predsedovanja, lokalne skupnosti pa so bile povabljene k oblikovanju spremljevalnega programa podministrskih dogodkov predsedovanja po celotni Sloveniji. Priprave na predsedovanje tudi na drugih področjih tečejo po začrtani časovnici.

Po današnji razpravi je predvidena priprava predloga vladnega gradiva s ciljem obravnave in potrditve predloga na prvi avgustovski seji vlade. Potrditvi na vladi bo sledila predstavitev na relevantnih odborih v Državnem zboru v septembru.