Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Leon Behin na predstavitvi 200 mio evrov vrednega projekta izgradnje širokopasovnega optičnega omrežja

Tako kot potrebujemo sodobno železniško in cestno omrežje, potrebujemo tudi avtoceste prihodnosti.

Državni sekretar Leon Behin je nagovoril udeležence v Šentilju, kjer je potekala predstavitev projekta gradnje širokopasovnega optičnega omrežja. V  svojem uvodnem  nastopu je Državni sekretar Behin izrazil zadovoljstvo nad veliko finančno udeležbo zasebnih investitorjev pri izgradnji širokopasovnega dostopa do interneta.

 Leon Behin se je v nagovoru zavzel za dosego ambicioznega cilja, da bomo do leta 2020  zagotovili 96% gospodinjstvom širokopasovni dostop do interneta.

»Delo Ministrstva za javno upravo je usmerjeno v aktivnosti za dosego tega cilja. Z našimi aktivnostmi smo v veliki meri spodbudili investicije v gradnjo širokopasovnega omrežja, ki od leta 2017 naraščajo mnogo hitreje,« je v svojem nagovoru podčrtal Behin.

»Na tistih področjih, kjer operaterji nimajo tržnega interesa, pa bomo že v jeseni pripravili javni razpis,« je povedal državni sekretar in nadaljeval, da imamo na tako imenovanih »belih lisah« na voljo 30 milijonov evrov evropskih sredstev za gradnjo omrežij.

 Leon Behin je izrazil zadovoljstvo nad projektom gradnje optičnega omrežja, ki po njegovih besedah pomeni novo prelomnico, saj bo zmogljivejši internet dobilo kar 233.000 podjetij in gospodinjstev na podeželskih območjih naše države.

 Državni sekretar na MJU je izrazil pričakovanje, da bo taka nova infrastruktura bistveno pripomogla k zmanjšanju razvojnega razkoraka med različnimi območji Slovenije, pa tudi znotraj EU. V svojem nagovoru se je zato zavzel za digitalno avtocesto, ki bo prebivalcem EU omogočala enakovredno tekmo.

»Tako kot potrebujemo sodobno železniško in cestno omrežje, potrebujemo tudi avtoceste prihodnosti.  Sodobna, inovativna Evropa potrebuje digitalno avtocesto, ki bo njenim prebivalcem omogočala enakovredno globalno tekmo. Omrežja nove generacije in visokozmogljivi računalniki namreč postajajo hrbtenica za različne inovativne rešitve,« je v svojem nagovoru poudaril državni sekretar Leon Behin in dodal: 

 »Z izkušnjami iz uvedbe mobilnih omrežij predhodnih generacij želimo zgraditi 5G omrežje nove generacije, kar bo vplivalo na celotno družbo. Spremembe se bodo odrazile na področju zdravja, mobilnosti, industrijske proizvodnje in energetike.«

 Gre za največjo tujo investicijo v Sloveniji v zadnjih letih. Podjetje RUNE Enia bo investiralo 200 milijonov evrov v izgradnjo širokopasovnega omrežja, kar bo omogočilo 233.000 različnim podjetjem in gospodinjstvom dostop do zmogljivejšega interneta. V projektu sodeluje kar 160 slovenskih občin, gradnja te širokopasovne infrastrukture pa se začenja v Šentilju.  

 

RUNE | Avtor: MJU

1 / 3