Skoči do osrednje vsebine

Neurja s točo na Ptuju in v okolici prizadela številne kmete – škodo utrpeli tudi hmeljarji

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec si je ogledala posledice v kmetijstvu po neurju s točo, ki je včeraj prizadel Ptuj in okolico.
1 / 3

Ministrica: »Stanje na terenu je resno in ocene škode so zaskrbljujoče; želimo si, da bi se kmetovalci bolj posluževali preventivnih ukrepov."

»Stanje na terenu je resno in ocene škode so zaskrbljujoče; želimo si, da bi se kmetovalci bolj posluževali preventivnih ukrepov, kot so protitočne mreže in rastlinjaki in v čim večji meri zavarovali svoje pridelke, saj so vremenske ujme postale stalnica in se tako vsaj delno omilijo tveganja in nastala škoda.« Ministrica si je pozno popoldne ogledala tudi poškodovana hmeljišča, ki jih je prizadelo neurje s točo že minuli teden.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je v okviru ogleda škode po neurju sestala s predstavniki KGZS, Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj, Uprave za zaščito in reševanje, Mestne občine Ptuj in ministrstva. Ministrico so seznanili z zbranimi podatki o škodi v kmetijstvu in z aktivnostmi, ki jih izvajajo. Ob tem so pregledali tudi možne ukrepe, ki bi kmetom morebiti pomagali v tej nesreči oz. potrebnih prilagoditvah, da se v prihodnje čim bolj zmanjša oz. prepreči take škode. Ministrici so nato na terenu razkazali škodo po neurju oziroma poškodovane poljščine in vinograde.

Ministrica je po ogledu v izjavi za medije dejala, da so ocene povzročene škode zelo zaskrbljujoče. »Treba je sicer opraviti natančnejše ocene na terenu, potem pa bomo lahko govorili tudi o bolj natančnih številkah,« je dejala ministrica. Po njenih besedah je takih primerov vse več, kar vse bolj kliče po tem, da bo treba vse napore usmeriti v to, da bi kmetovalce prepričali v uporabo vseh razpoložljivih preventivnih ukrepov. »To pomeni različne protitočne mreže, rastlinjake in drugo zaščito, ki lahko omili škodo, in pa seveda v čim večji meri zavarovanje pridelka.« Država od letos sofinancira 50% višine zavarovalnih premij, tudi število tistih, ki se za to odločajo, vsako leto narašča.

Največja škoda je po oceni KGZ Ptuj v vinogradih, sadnem drevju, posevkih pšenice pred žetvijo, posevkih koruze, posevkih nepožete oljne ogrščice, uničene so tudi oljne buče, vrtnine na prostem in druge kulture. Žita so polegla, zrna so izpadla iz klasa in ležijo na tleh. Jablane in ostalo sadje je poškodovano od udarcev toče in vetra. Takšni plodovi bodo ali odpadli ali pa bodo slabše kvalitete. Vse poljščine bodo zahtevale dodatno  gnojenje in varstvo rastlin, vendar le-to zaradi razmočenosti terena še nekaj časa ne bo mogoče. Prizadete so tudi vrtnine, zaradi razmočenosti terena je onemogočeno varstvo sadja v sadovnjakih, prav tako pa je prišlo do loma vej in odpadanja plodov.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec si je pozno popoldne ogledala tudi posledice škode, ki jo je minuli teden povzročila toča. Po oceni hmeljarjev je prizadet velik del površin, ki jih obdelujejo na tem koncu, ponekod tudi do 100%. Ministrica se je seznanila tudi s prvimi ocenami nastale škode ter izrazila zadovoljstvo nad velikim odstotkom zavarovanih nasadov, čeprav pridelovalci z zavarovalnimi pogoji, ki jih nudijo zavarovalnice, niso zadovoljni. Poudarila je, da je potrebno počakati a dokončne ocene škode na območju celotne Slovenije ter se nato pogovarjati o možnostih za različne oblike pomoči prizadetim območjem in pridelovalcem.