Skoči do osrednje vsebine

Premier obiskal zamejsko občino Števerjan

Predsednik vlade Marjan Šarec se je skupaj z generalnim konzulom Republike Slovenije v Trstu Vojkom Volkom v prostorih Občine Števerjan v sosednji Italiji srečal z županjo Franco Padovan in občinskimi svetniki ter še drugimi uslužbenci Občine. V nadaljevanju popoldneva se je udeležil sklepnega dela 49. festivala narodno-zabavne glasbe Števerjan 2019.

Županja se je predsedniku vlade najprej zahvalila za njegov obisk, v nadaljevanju pa predstavila občino ter delovanje njene uprave. Posebej je poudarila, da je bila občina pred nekaj leti deležna deželne reforme krajevnih uprav, pri čemer pa ni sodelovala, kar se je izkazalo za pravilno odločitev. Ponosni so tudi na čezmejno sodelovanje in povezovanje s slovensko stranjo Brd pri kandidaturi za vpis na poskusni seznam Unesca. V pogovoru je premier pohvalil njihova prizadevanja za ohranjanje slovenske kulture, govoril pa je tudi o aktualnih razmerah, za katere meni, da bi nas morale še bolj povezovati, ne pa razdruževati. Pozval je k nadaljnjemu povezovanju z domovino, pri tem pa obljubil tudi svojo podporo, da se »bo njihova slovenska beseda slišala in da se bodo čutili sprejete in slišane«.

Po srečanju na Občini Števerjan je predsednik vlade s pozdravnim nagovorom uradno začel zaključni večer tridnevnega tekmovalnega glasbenega festivala s skoraj 50-letno tradicijo. V nagovoru je poudaril, da se je prav na tem festivalu porodilo veliko uspešnic, ki jim je skupno, da opevajo slovensko domovino, slovenski jezik in povezanost, veliko besedil pa govori tudi o ljubezni. »To so vse prvine, ki nas povezujejo, in tega se moramo držati tudi v prihodnje. Ta festival je za nas zelo pomemben, ker je v zamejstvu, kjer se prostovoljci vsako leto trudite, da lahko uživamo v lepih skladbah in izbiramo tiste, ki so nam najbolj všeč,« je še povedal premier ter zaželel še veliko uspehov pri organiziranju festivala in povezovanju ljudi prek glasbe.