Skoči do osrednje vsebine

Slovenija po nasledstvu pridobila stavbo nekdanjega veleposlaništva SFRJ v Georgetownu v Gvajani

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V Beogradu je v torek in sredo potekalo nadaljevanje 19. sestanka pooblaščenih predstavnikov za razdelitev diplomatsko-konzularnih predstavništev po Prilogi B Sporazuma o vprašanjih nasledstva po nekdanji SFRJ, ki se ga je s strani Slovenije udeležil veleposlanik Damjan Bergant, generalni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadveve Republike Slovenije.

Pooblaščeni predstavniki držav naslednic so ob zaključku sestanka podpisali resolucijo, ki predstavlja nadaljnji korak pri reševanju kompleksnega vprašanja delitve nepremičnin nekdanje skupne države v svetu.

1 / 2

Pooblaščeni predstavniki držav naslednic so ob zaključku sestanka podpisali resolucijo, ki predstavlja nadaljni korak pri reševanju kompleksnega vprašanja delitve nepremičnin nekdanje skupne države v svetu. Glede na ostanke kvot, ki posamezni naslednici pripadajo po sporazumu v posameznih regijah, so se naslednice po letu 2012 ponovno uspele dogovoriti o medsebojni razdelitvi več nepremičnin.

Slovenji je tako pripadla dodatna nepremična in sicer nekdanje veleposlaništvo SFRJ v Georgetownu v Gvajani. Poleg omenjene nepremičnine bo Sloveniji pripadlo tudi nekaj umetniških del nekdanjih nepremičnin SFRJ.

Ministrstvo za zunanje zadeve ocenjuje, da je bil sestanek konstruktiven in uspešen ter da so države naslednice uspele doseči napredek na poti k dokončni implementaciji Priloge B Sporazuma o vprašanjih nasledstva.