Skoči do osrednje vsebine

Projekt izvedbe projektiranja in vodenja aktivnosti za celovito prenovo SNG Drama Ljubljana

Danes, v četrtek, 4. julija 2019, smo v Drama Kavarni v Ljubljani predstavili projekt izvedbe projektiranja in vodenja aktivnosti za celovito prenovo SNG Drama Ljubljana. Na novinarski konferenci so sodelovali državna sekretarka mag. Petra Culetto, ravnatelj ljubljanske Drame Igor Samobor in arhitekt Tine Tribušon iz Bevk Perović arhitekti.

Državna sekretarka mag. Petra Culetto, ravnatelj ljubljanske Drame Igor Samobor, arhitekt Tine Tribušon iz Bevk Perović arhitekti. | Avtor: Ministrstvo za kulturo

1 / 3

V veljavni Načrt razvojnih programov 2019–2022 je Vlada RS 18. junija 2019 uvrstila projekt Izvedba projektiranja in vodenje aktivnosti za pripravo projekta Celovita prenova SNG Drama Ljubljana. V tem tednu, in sicer v torek, 2. julija 2019, je SNG Drama Ljubljana z birojem Bevk Perović arhitekti že podpisala pogodbo o pripravi projektne dokumentacije. Uresničujejo se dolgoletna prizadevanja za obnovo gledališča, ki s svojo uprizoritveno kakovostjo in prvovrstnim ansamblom zasleduje najvišje mednarodne standarde.

Državna sekretarka mag. Petra Culetto je na novinarski konferenci poudarila, da je zagotovitev sredstev za pripravo projektne dokumentacije prvi korak k uresničitvi celotnega projekta, s tem pa uresničujemo javni interes na polju uprizoritvenih dejavnosti. »Pričakujemo, da bodo dela trajala do približno leta 2021, ko bomo končno lahko začeli s celovito prenovo in obnovo,« je še dodala mag. Culetto.

Zasnova biroja Bevk Perović arhitekti je leta 2017 zmagala na javnem natečaju, na Ministrstvu za kulturo pa bomo v tem mandatu zagotovili 3 milijone evrov za pripravo celotne projektne dokumentacije (do nivoja projekta za izvedbo (PZI) vključno s pripravo ustrezne investicijske dokumentacije, projektne dokumentacije za odrsko tehniko, meritvami obstoječega objekta in konstrukcijsko analizo objekta). Po tej fazi lahko začnemo z gradbeno-obrtniškimi deli. Ker gre za kompleksno prenovo kulturnega spomenika državnega pomena, načrtujemo, da bo priprava dokumentacije zaključena v letu 2021.

Prav tako verjamemo, da gre za odgovoren pristop k varovanju javne kulturne infrastrukture, predvsem pa za uresničevanje javnega interesa na polju najžlahtnejših uprizoritvenih dejavnosti na Slovenskem. Arhitekturna rešitev bo zagotovila sodobno in funkcionalno zasnovano stavbo ter prizidka.