Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade na odprtju nove proizvodne linije Renaultovega modela BJA

Predsednik vlade Marjan Šarec je z nagovorom na slovesnosti ob odprtju nove proizvodne linije za Renaultov model BJA (peta generacija clia) počastil uradni začetek serijske proizvodnje omenjenega vozila v novomeški tovarni Revoz, d. d. Za izvedbo omenjenega projekta je Vlada Republike Slovenije podjetju dodelila šest milijonov evrov finančne spodbude.

Premier je v nagovoru spomnil, da gre za tovarno z dolgo zgodovino, saj jo v Sloveniji gostimo že 60 let, na kar smo ponosni. »Razvoj je šel naprej, spodbuja nas k vedno novim dognanjem in ciljem – tudi za ljubitelje bencinskih hlapov se bližajo novi časi, kajti motor z notranjim zgorevanjem je v svojem bistvu že sto let enak. Zato smo na prelomnici, ko bo treba iskati nove tehnologije in se bolj zavedati ohranjanja okolja. Clio serije 5, ki bo danes dobil zeleno luč še uradno, bo upošteval vsa ta merila.«

Poudaril je, da vlada vedno spodbuja razvoj in nove tehnologije, ponosni pa smo tudi na kakovostno delovno silo. »Imamo ljudi, ki lahko izkažejo znanje, izkušnje, predvsem pa nekaj, kar je zelo pomembno: pripadnost. Pripadnost ideji, kolektivu – ter tudi okolju.«

Spomnil je še, da bo Slovenija vedno podpirala tuje investicije, saj brez investicij in sodelovanja tudi razvoja ni. Zaključil je z mislijo, da današnji dogodek pomeni novo veliko pridobitev, pomembno za vse nas, saj bo začrtala nove meje v razvoju avtomobilske industrije.

Po zaključku nagovorov in zagonu linije si je predsednik vlade skupaj z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter predstavniki podjetja ogledal proizvodnjo ter se popeljal z novim modelom clia.

Ob robu

Podjetje Revoz, d. d., je največji slovenski izvoznik, ki zaposluje več kot 3500 ljudi. Pri svojem poslovanju dosegajo nadpovprečno visoko dodano vrednost na zaposlenega. Kot zanimivost lahko navedemo, da je Renault Slovenija v začetku decembra 2017 dal na tržišče vozilo clio I feel Slovenia. Urad vlade za komuniciranje je slovenskega clia prepoznal kot ustreznega ambasadorja Slovenije in tako dovolil uporabo znamke I feel Slovenia za poimenovanje te omejene serije vozil. Zaradi proizvodnje clia I feel Slovenia so ohranili tudi tretjo izmeno v Revozu, d. d.

Na podlagi sklepa vlade 20. decembra 2018 o dodelitvi finančne spodbude podjetju Revoz, d. d., v višini šestih milijonov evrov (tj. 6,66 % vrednosti upravičenih stroškov investicijskega projekta) za izgradnjo proizvodne linije za model BJA je bila 21. decembra 2018 podpisana pogodba o sodelovanju med Revozom, d. d., ter Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo. Vrednost celotnega projekta je ocenjena na 90 milijonov evrov in predvideva 75 novih delovnih mest. Podjetje še navaja, da so predhodniki clia 5 v Sloveniji od leta 1995 med najbolj prodajanimi avtomobilskimi modeli, iz Novega mesta pa se jih je do zdaj odpeljalo že skoraj dva milijona.