Skoči do osrednje vsebine

Poslanci na obisku v 430. mornariškem divizionu SV

Člani Odbora za obrambo DZ so danes, v sredo, 3. julija, obiskali 430. mornariški divizion Slovenske vojske. Na začetku obiska sta jih nagovorila minister za obrambo Karl Erjavec in načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc.

Članom Odbora za obrambo DZ je bila predstavljena večnamenska ladja Triglav ter možnosti njenega delovanja na morju, nato pa sta jim poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Milan Žurman in poveljnik 430. mornariškega diviziona kapitan fregate Bogomir Tomažič v Vojašnici Slovenskih pomorščakov predstavila delo, aktualne naloge in načrte diviziona.

Minister za obrambo Karl Erjavec je po obisku v izjavi za javnost potrdil upravičenost razvijanja mornariškega diviziona, glede na to, da smo pomorska država. Ladja Triglav po ministrovih besedah opravlja veliko nalog, za katere bi lahko rekli, da so naloge obalne straže, torej gre za naloge reševanja ljudi in reševanja ob neljubih dogodkih na morju. Ladja Triglav je s svojo posadko delovala v različnih misijah v Sredozemlju, tudi ko je bila migrantska kriza najmočnejša. »Bili smo prvi, ki smo pomagali italijanski vojski, po tem je ladja večkrat sodelovala v operacijah Sophia,« je povedal minister. Poudaril je tudi, da nas čaka nas še veliko izzivov. »Vemo, da še vedno ni urejen privez. Glede tretjega pomola vemo, da so stvari še nedorečene, zato bo začasna rešitev plavajoči pomol, ki bo imel svoj položaj pred vojašnico v Ankaranu,« je dejal minister Erjavec. Povedal je še, da bo opravljen redni remont ladje Triglav, kar narekujejo tehnična pravila. Kot enega od izzivov, o katerem so spregovorili v pogovoru s člani odbora, je minister izpostavil področje kadrov. Dejal je, da na Ministrstvu za obrambo pripravljamo ukrepe v smeri, da bi bil poklic mornarja bolj atraktiven, razmišlja se o določenih bonitetah in seveda o izboljšanju pogojev dela za vojake, ki se bodo odločili za delo v slovenski mornarici.

Predsednik odbora za obrambo DZ Samo Bevk je povedal, da so člani odbora med obiskom dobili vpogled v rod pomorstva Slovenske vojske. Poudaril je, da je Republika Slovenija že zelo zgodaj, spomladi leta 1991, z resolucijo o pomorski usmeritvi RS ugotovila in s strateškim dokumentom oznanila, da je Slovenija pomorska država. »Tokrat pa odbor za obrambo v petek v Državnem zboru odpira javno predstavitev mnenj o Resoluciji o strategiji nacionalne varnosti Republike Slovenije,« je dejal predsednik Odbora za obrambo in dodal, da se bodo v okviru tega posvetili tudi pomorski usmeritvi naše države ter vlogi roda mornarice. Izpostavil je še, da so v zelo zanimivi debati s predstavniki Ministrstva za obrambo, Generalštaba Slovenske vojske in 430. mornariškega diviziona odprli vprašanje morebitne organiziranosti obalne straže. Člani odbora za obrambo so se tudi zavzeli za čimprejšnji začetek delovanja hiperbarične komore v okviru 430. mornariškega diviziona SV.

Zvočna posnetka izjav:

Foto: Aleš Sila, MORS