Skoči do osrednje vsebine

Minister Simon Zajc: »Treba je narediti vse, da se možnost za onesnaženje vodnega vira Rižana zmanjša na minimum«

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister za okolje in prostor Simon Zajc se je sešel z župani štirih obalnih občin, da bi skupaj pregledali nadaljnje ukrepe za preprečitev morebitnega onesnaženja vodnega vira Rižana po nesreči tovornega vlaka v predoru Hrastovlje in poiskali rešitve za nadomestni vodni vir Obale in Istre.

Minister in župani so se strinjali, da je treba najprej zminimalizirati možnost, da bi se kerozin, ki je po nesreči vlaka poniknil v kraški svet, razlil do vodotoka Rižana in do vodnega vira. 

V ta namen je MOP razširil delovno skupino in vanjo vključil predstavnike občin, da bodo informacije, predlogi rešitev in komunikacija glede sanacije potekali neposredno in usklajeno. » Da se ve, kaj dela država in kaj delajo občine in da morda kaka rešitev, ki je mi ne bi predvideli, pride s strani občin« je poudaril minister Zajc.

V vmesnem času ARSO nadaljuje monitoring voda, Geološki zavod Slovenije pa skuša ugotoviti natančno lego poniknenega kerozina, da bi ga izčrpali, preden doseže vodotok Rižana.   

Minister Zajc in župani so se tudi strinjali, da je napočil čas, da se obnovi razprava in iskanje rešitve za določitev novega vodnega vira za Primorsko in Istro. Tudi v ta namen je bila ustanovljena skupna delovna skupina, ki bo preučila vse obstoječe možnosti.