Skoči do osrednje vsebine

Z današnjim dnem objavljeno novo osrednje spletno mesto državne uprave GOV.SI

Z današnjim dnem 1. julijem 2019 je objavljeno novo osrednje spletno mesto državne uprave GOV.SI, ki na enem mestu združuje predstavitvene vsebine ministrstev, vladnih služb, organov v sestavi in upravnih enot.

Novo osrednje spletno mesto GOV.SI, dostopno na naslovu www.gov.si, na prenovljen in uporabniku prijaznejši način na enem mestu zagotavlja vsebine organov državne uprave.

GOV.SI bo v prvi fazi združil predstavitvena spletna mesta 14 ministrstev, 11 vladnih služb, 31 organov v sestavi in 58 upravnih enot. Obstoječa spletna mesta ministrstev, vladnih služb, organov v sestavi in upravnih enot bodo postopoma ukinjena, organi pa bodo svoje vsebine predstavljali le še na GOV.SI.

Vsebine spletnega mesta GOV.SI se bodo v naslednjih tednih in mesecih intenzivno dopolnjevale, že ob objavi pa GOV.SI ponuja osnovne predstavitvene vsebine večine organov državne uprave in njihove novice, napovedi, javne objave, prosta delovna mesta. Do 2. septembra 2019 bodo na voljo še preostale teme, storitve in projekti.

V naslednjem koraku bo do 15. oktobra 2019 pripravljen dodaten seznam predstavitvenih spletnih mest državne uprave, ki bodo prenesena na GOV.SI do 12. marca 2020, s čimer bo projekt vzpostavitve GOV.SI zaključen.

Do marca 2020 bo tako na GOV.SI skupaj preneseno še več kot 50 predstavitvenih spletnih mest državne uprave (večinoma vsebine diplomatsko-konzularnih predstavništev) in izbrana projektna spletna mesta. 

Državljani in podjetja bodo do storitev še vedno dostopali v okviru samostojnih storitvenih portalov (npr. eUprava, eDavki, SPOT). GOV.SI pa je prek posameznih tem in preko zbirke vseh storitev državne uprave povezan z relevantnimi storitvami na storitvenih portalih.

Vzpostavitev osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI je ključni rezultat projekta Prenova in optimizacija spletnih mest državne uprave, ki ga je Vlada Republike Slovenije potrdila leta 2016. Vodi ga Ministrstvo za javno upravo v sodelovanju z Uradom vlade za komuniciranje. Ključni namen projekta je izboljšanje uporabniške izkušnje, zmanjšanje števila spletnih mest državne uprave in enotnejši nastop državne uprave na spletu. Izkušnje drugih držav (npr. Velike Britanije), ki so se odločile za enotno spletno mesto, kažejo na višje standarde javnih objav in boljšo uporabniško izkušnjo.

Za izvedbo projekta Prenove in optimizacije spletnih mest (P11) je predvidenih 521.600 EUR, in sicer 417.280 EUR iz evropskih sredstev in 104.320 EUR iz državnega proračuna.

Do sedaj so bile v okviru izvajanja projekta P11 sklenjene pogodbe v vrednosti 466.287 EUR z DDV. Večina sredstev je bila porabljenih za načrtovanje in tehnični razvoj spletnega mesta, usposabljanja urednikov, prilagoditev besedil za splet ter prevode in lekturo besedil. Pri izvajanju aktivnosti projekta so sodelovali različni zunanji izvajalci, v največji meri podjetje Innovatif, s katerim je bila sklenjena pogodba za razvoj, vzdrževanje in nadgradnjo osrednjega spletnega mesta GOV.SI do konca januarja 2021 v višini 200.331 EUR z DDV. Do sedaj je bilo v okviru te pogodbe porabljenih 103.223 EUR z DDV, in sicer za vzpostavitev spletnega mesta, za usposabljanje več kot 500 javnih uslužbencev za delo z novim urejevalnikom spletnih vsebin in za tehnično podporo pri vnosu vsebin na GOV.SI.