Skoči do osrednje vsebine

Premier ob obisku v Vatikanu: Verjamem, da lahko z nadaljnjim sodelovanjem v konstruktivnem duhu veliko prispevamo k razreševanju problemov

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec se danes mudi na uradnem obisku v Vatikanu. V dopoldanskih urah ga je na zasebni avdienci sprejel papež Frančišek, srečal se je tudi že z državnim tajnikom Svetega sedeža kardinalom Pietrom Parolinom.

V pogovorih s papežem Frančiškom sta sogovornika poudarila prijateljski odnos med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem. »Vzpostavljeni dialog o dvostranskih odnosih cenimo in ga želimo nadaljevati,« je bilo eno ključnih sporočil premierja ob obisku. Predsednik vlade Šarec je papeža Frančiška spomnil na odprto vabilo za obisk Slovenije.

Največ pozornosti sta v pogovoru namenila aktualnim krizam in izzivom, s katerimi se sooča mednarodna skupnost. Slovenija in Sveti sedež imata sorodne poglede in ocene glede številnih pomembnih globalnih vprašanj, ki jih aktivno obravnavata tudi v okviru multilateralnih forumov.

Predsednik vlade je po srečanju ocenil, da so pogovori potekali zelo odkrito in iskreno. »Dotaknila sva se zelo široke palete problematike in vsebin. Pogovor ocenjujem kot zelo dober. Ponovil sem vabilo papežu za obisk Slovenije. Verjamem, da lahko z nadaljnjim sodelovanjem v konstruktivnem duhu veliko prispevamo k razreševanju problemov.«

Veliko pozornosti sta namenila tudi razmeram na Zahodnem Balkanu, kjer je premier ponovil, da Slovenija močno podpira stabilnost in napredek regije, saj je oboje tudi v strateškem interesu celotne Evrope.

»Oboji si prizadevamo za isti cilj, se pravi, da se čim prej začnejo pogovori oz. pogajanja o širitvi EU na Zahodni Balkan. Če EU na tem področju ne bo aktivna, lahko nastanejo težave.«

Z državnim tajnikom Svetega sedeža kardinalom Pietrom Parolinom sta govorila o dvostranskih odnosih med Slovenijo in Svetim sedežem in aktualnih mednarodnih temah.

V nadaljevanju obiska bo predsednik vlade nagovoril navzoče na odprtju razstave Plečnikovih kelihov in sakralnih predmetov v Vatikanskih muzejih.