Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar ob dnevu policije: Slovenski policiji zaupam kot minister in kot državljan

V Policijski akademiji v Tacnu smo se z osrednjo slovesnostjo ob 27. juniju, dnevu policije, ponovno spomnili na prelomne dogodke v letih 1989–1991 in na junaško vlogo tedanje milice pri osamosvajanju domovine. Na slovesnosti sta generalna direktorica policije in minister za notranje zadeve podelila tudi najvišja priznanja policije. Prejeli so jih posamezniki in institucije, ki so pomembno prispevali k razvoju in krepitvi varnosti ter dosegli uspehe pri izvrševanju službenih nalog.

Generalna direktorica policije se je zahvalila zaposlenim za predano delo

"Ob svojem prazniku se spominjamo tudi vseh padlih in ranjenih policistov, ki so obranili sanje slovenskega naroda o lastni državi. Slovenski policistke in policisti zato vemo, kaj je čast. To smo dokazali takrat in to s svojimi dejanji dokazujemo tudi danes. Tisti, ki slovenski policiji v zvezi s tem nastavlja ogledalo, mora biti boljši," je v svojem nagovoru poudarila generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar. Čestitala je vsem zaposlenim in se jim zahvalila za njihovo predano, zagnano in požrtvovalno delo, zaradi katerega nam uspeva zagotavljati visoko raven varnosti, kot kažejo tudi statistični kazalci, saj je Slovenija ena najvarnejših evropskih držav. Po besedah Bobnarjeve nam uspeva izpolnjevati pričakovanja javnosti, pa tudi lastna visoka merila. In to kljub dejstvu, da smo v slovenski policiji zadnjih nekaj let – ob nenehnem zmanjševanju števila zaposlenih in povečevanju obsega vseh nalog, ki jih moramo dnevno reševati – zelo obremenjeni.

"V marsikateri enoti so že na skrajnem robu svojih zmogljivosti. Še dodatno nam že leta veliko energije jemlje skrb za varovanje meje kot ena glavnih nalog, ki nam jih je naložila država in pri kateri moramo ves čas upoštevati tako vidik zagotavljanja varnosti kot tudi humanitarni vidik," je opozorila generalna direktorica policije: "Velika obremenjenost zaposlenih je po moji oceni danes eden največjih in najresnejših izzivov naše ustanove!" Pomanjkanje kadra pa po njenih besedah ni samo težava policije, ampak celotne države, zato jo je kot tako treba tudi reševati.

Obenem je tudi poudarila, da je prav delo v zahtevnih razmerah tisto, ki zelo jasno razkriva lastnosti in vrednote zaposlenih. "Vsi, ki delamo v policiji, vemo, da je biti policist več kot služba. Policijo ves čas nosimo s seboj. Tudi v prostem času je ves čas prisotna ta zavezanost dobremu in skrbi za drugega, ki smo jo ob vstopu v policijske vrste vzeli za svojo in smo lahko nanjo upravičeno ponosni. To nas druži in nam obenem daje notranjo moč. Zato smo lahko močni tudi kot ustanova."

Minister je v nagovoru poudaril, da policiji zaupa

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je v svojem govoru dejal: "V Ministrstvu za notranje zadeve se letos lahko pohvalimo z zgodovinsko najvišjim proračunom. 395 milijonov evrov in še dodatnih 15 milijonov evrov, namenjenih policistkam in policistom za plačilo povečanega obsega dela pri varovanju schengenske meje, so proračunska sredstva, ki po dolgih letih finančne krize in podhranjenosti sistema notranje varnosti Policiji dajejo bistveno večje možnosti modernizacije in njenega razvoja." To omogoča intenzivno opremljanje policije. "Žal pa se Policija še vedno sooča s pomanjkanjem policistov v svojih vrstah. Zavedati se moramo, da kadrovski manko ni nastal čez noč in tukaj je potreben čas. Ta vlada je znatno izboljšala materialni položaj policistk in policistov, tudi s pomočjo socialnih partnerjev." Pri tem je povedal, da sta ambicioznejši pristop pri promociji poklica policist in nagovarjanje mladih, tudi prek družbenih omrežij, pripomogla k večjemu zanimanju mladih za šolanje v Policijski akademiji. "Aktivno politiko zaposlovanja pa krepimo tudi z drugimi aktivnostmi, kot npr. nakupi stanovanj za policiste v Ljubljani, Kranju in na Obali."

Minister je izpostavil, da je poleg tega treba zakonodajo, ki ureja delo policije, posodobiti v duhu 21. stoletja. "Policija v digitalni dobi potrebuje takšna pooblastila in orodja, da lahko z njimi tudi ukrepa. Vseeno pa je prav, da tudi tukaj jasno povem, da je vnaprejšnje izražanje nezaupanja v delo in postopke policije s strani nekaterih posameznikov škodljivo, saj najeda zaupanje ljudi v Policijo. Še posebej, če se govori na pamet, vsepovprek in brez dokazov za prekoračitve policijskih pooblastil ali zakonitih policijskih metod dela."

Tudi minister je poudaril, da je Slovenija varna država. "To je pomembno sporočilo za vse nas, za prebivalce Slovenije in za razvoj naše države. Varnost ni dana sama od sebe. Slovenija je varna predvsem zaradi dobrega dela slovenskih policistk in policistov, ki usklajeno in učinkovito delujejo in sodelujejo z vsemi deležniki nacionalno varnostnega sistema v Republiki Sloveniji." Slovenska policija je danes sodobna, učinkovita in demokratična organizacija, ki zagotavlja visoko stopnjo varnosti posameznikom in skupnosti, spoštuje človekove pravice in temeljne svoboščine ter krepi pravno državo. "Kljub dejstvu, da je policija represivni organ, se moramo vsi skupaj še toliko bolj potruditi, da bomo pri svojem delu še bolj profesionalni, strokovni in učinkoviti ter da smo s svojim zgledom v ponos državljankam in državljanom Republike Slovenije. To se od vseh nas tudi pričakuje! Slovenski policiji zaupam, da dela zakonito, strokovno in v skladu s svojimi pooblastili. Zaupam ji kot minister in kot državljan," je zaključil minister Poklukar.

70-letnica Revije za kriminalistiko in kriminologijo in Oddelka za šolanje službenih psov

Ob tej priložnosti je slovenska policija obeležila 70-letnico izhajanja Revije za kriminalistiko in kriminologijo, zato je bil med govorci kot njen odgovorni in glavni urednik tudi dr. Gorazd Meško. "Zajadrati v sedemdeseto leto izhajanja revije je velik podvig, ki priča o učenju, znanju, predanosti, vztrajnosti in tradiciji slovenske kriminološke in družbenonadzorstvene misli," je dejal in se ob tej priložnosti zahvalil vsem urednikom, članom uredniških odborov, piscem in recenzentom, lektorjem, predvsem pa slovenski policiji, ki je vsa leta zagotavljala redno izhajanje revije.

In ker letos slovenska policija praznuje tudi 70 let delovanja Oddelka za šolanje službenih psov, so se dogajanju na prizorišču med proslavo pridružili številni predstavniki razširjene policijske družine: policisti, vodniki službenih psov in inštruktorji v družbi službenih psov, od najmlajših, še mladičkov, pa do odraslih živali, ki po uspešno končanem šolanju postanejo nepogrešljivi pomočniki policistov na terenu. Poleg tega so pripravili še atraktivno prikazno vajo in gostom pokazali, kako izgledajo različne policijske akcije, pri katerih sodelujejo službeni psi policije.

Poklon padlim policistom v Tacnu in na Novih Žalah

V okviru današnjega praznovanja dneva policije so se minister za notranje zadeve, državna sekretarja v ministrstvu, generalna direktorica policije in predsednik Združenja Sever v Parku spomina v Tacnu poklonili šestim policistom, ki so izgubili življenje v vojni za Slovenijo 1991, in tudi policistom, ki so izgubili življenje pri opravljanju policijskih nalog po letu 1991.

Delegacija Ministrstva za notranje zadeve pod vodstvom ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja, vodstvo Policije in Združenje Sever se je s položitvijo venca poklonila tudi pri pomniku padlim v vojni za Slovenijo na Novih Žalah v Ljubljani.