Skoči do osrednje vsebine

Minister Zajc z italijanskim kolegom o emisijah železarne v Žavljah in sežigalnici Štivan

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister Simon Zajc se je ob robu Sveta EU za okolje srečal z italijanskim kolegom Sergiom Costo. Minister je v pogovoru izpostavil dve za Slovenijo odprti temi, in sicer čezmejne emisije iz železarne v Žavljah in načrt za gradnjo sežigalnice v Štivanu tik ob slovenski meji. Z italijanskim ministrom sta se dogovorila o rednem obveščanju glede izpolnjevanja pogojev za delovanje železarne v skladu z evropsko zakonodajo. Minister Costa bo preveril trenutno stanje in o tem obvestil ministra Zajca.

Na izraženo skrb ministra Zajca glede umestitve sežigalnice v Štivanu na občutljivo kraško območje, kjer ima Slovenija pomemben vir pitne vode, je minister Costa izrazil razumevanje. Pojasnil je, da je odločanje glede tega projekta v pristojnosti dežele Furlanije Julijske krajine, zato bo to vprašanje naslovil na deželno raven in o tem obvestil slovensko Ministrstvo za okolje in prostor. Izrazil je pričakovanje, da se bo deželna raven ustrezno odzvala.

Minister Costa se je tudi zahvalil za slovensko podporo na zasedanju pogodbenic Barcelonske konvencije za začetek postopka za razglasitev Sredozemskega morja za območje z nadzorovanimi emisijami žveplovih oksidov.

Ministra sta zaključila, da si bosta obe državi še naprej prizadevali za krepitev dobrih sosedskih odnosov in podpore pri varstvu okolja.