Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar gostil predsednika parlamenta Kraljevine Švedske Norléna

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je danes srečal s predsednikom parlamenta Kraljevine Švedske Andreasom Norlénom, ki se na povabilo predsednika Državnega zbora mag. Dejana Židana med 25. in 27. junijem mudi na uradnem obisku v Sloveniji. V pogovoru sta sogovornika potrdila odlične dvostranske odnose ter izrazila interes za nadaljnjo krepitev sodelovanja na številnih področjih skupnega interesa - tako v okviru EU kot drugih mednarodnih forumov.

Predsednik parlamenta Norlen in minister dr. Cerar | Avtor: STA

1 / 3

Minister dr. Cerar in predsednik švedskega parlamenta Norlén sta uvodoma izrazila zadovoljstvo nad odličnimi odnosi med državama, ki imata podobne poglede glede vrste tem, od vladavine prava do človekovih pravic in učinkovitega multilateralizma. Poudarila sta interes za vsestransko krepitev sodelovanja med državama, tako na dvostranski ravni kot v okviru Evropske unije. Švedska je najpomembnejša nordijska trgovinska partnerica Slovenije z dvostransko menjavo, ki je lani dosegla 545 milijonov evrov, poleg tega je tudi med pomembnimi investitorji v Sloveniji.

V razpravi o prihodnosti Evropske unije sta se sogovornika strinjala o pomenu krepitve EU, ki naj zagotavlja tako zunanjo in notranjo kot tudi gospodarsko in socialno varnost ter ščiti naše vrednote. Sogovornika sta se zavzela tudi za nadaljevanje procesa širitve na Zahodni Balkan in podporo prizadevanjem teh držav za reforme in napredek.

Med drugimi temami so bile v središču pogovora še migracije in varovanje zunanjih meja Evropske unije. V okviru slednje je minister dr. Cerar izpostavil tudi vprašanje nadzora na notranjih schengenskih mejah. V pogovoru je minister dr. Cerar poudaril tudi pomen implementacije sodb mednarodnih sodišč, vključno z uveljavitvijo arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško.

V okviru obiska sta predsednika švedskega parlamenta sprejela tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Marjan Šarec, visoki gost pa bo danes nastopil tudi na okrogli mizi z naslovom "Izzivi vladavine prava in demokracije v EU", ki jo organiziral Državni zbor.