Skoči do osrednje vsebine

Osrednja državna počastitev dneva državnosti

V ponedeljek, 24. junija 2019, se bo ob 21.15 na Kongresnem trgu v Ljubljani začela osrednja državna počastitev dneva državnosti. Slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Predsednikovemu govoru bo sledil umetniški del državne slovesnosti, ki ga s sodelavci in sodelavkami pod naslovom »Sapere Aude – Drznimo si vedeti« pripravlja režiser in scenograf mag. Matej Filipčič s sodelavci.

Proslava ob dnevu državnosti. | Avtor: Marko Ocepek

V središče tokratne državne proslave ob dnevu državnosti bo postavljeno vprašanje statusa in pomena znanosti ter njene vloge v sodobni slovenski družbi. Pomen slovenske državnosti bomo premislili ob umestitvi v kontekst aktualnih izzivov evropske skupnosti in obenem izpostavili družbenotvorno in narodotvorno vlogo, ki ju je znanost odigrala pri nastanku naše državnosti. Evropa, in z njo Slovenija, je kot civilizacijski in politični projekt dedič razsvetljenstva in humanizma, njuno postopno izgrajevanje in nadgrajevanje je mogoče razumeti kot rezultat drzne strasti uma. V občutljivem času preizpraševanja temeljev evropske in slovenske identitete vsebina proslave zato predstavlja tudi poziv k povratku oziroma reinterpretaciji gesla razsvetljenstva – Sapere aude ali Drznimo si vedeti. Na temeljne izzive prihodnosti bo moč odgovoriti le, če bomo zmožni vnovične prisvojitve razsvetljenske etične drže in si »drznili vedeti«. Slovenija se lahko, navkljub nekoliko poznejšemu razcvetu znanstvene misli, s svojo kulturo in znanostjo povsem samozavestno vpisuje v dediščino evropskega humanizma in razsvetljenstva. In čeprav se za vznik slovenske narodnosti, in posledično državnosti, običajno izpostavlja zlasti pomen jezika in umetnosti, želimo tokrat poudariti, da je pomen znanosti najmanj enakovreden in v enaki meri konstitutiven. Znanost je, poleg umetnosti, tista kreativna dejavnost duha, ki sploh šele omogoča nastanek narodnega samozavedanja. Umetniški program proslave bo zato zasnovan kot svojevrsten poklon slovenski znanstveni misli in poziv k vnovični obuditvi razsvetljenske drznosti ter zaupanja v ustvarjalno moč duha.

Poleg izbora svetovno znanih avtorjev se pod besedila podpisujeta Žiga Kump in dr. Sašo Dolenc, za video skrbita Andrej Intihar in Jasna Hribernik, kostumografija je delo Slavke Pajk.

V umetniškem delu proslave bodo nastopili Boštjan Dermol, Aleksandra Ilijevski, Miha Kralj, Tokac in Saša Vipotnik (Neomi), igralci Jožica Avbelj, Iva Babić, Uroš Fürst, Matej Puc, Matija Vastl in Lara Wolf, plesalci Rosana Hribar, Petar Đorčevski, Elli Purkunen, Urška Centa in Artifex, akrobata Woop! Ljubljana, glasbena skupina pod vodstvom Janija Haceta ter Rock mulčki.

Na proslavi bodo sodelovali tudi zastavonoše, praporščaki in nosilci bojnih zastav Slovenske vojske, Slovenske policije ter veteranskih in domoljubnih društev ter Policijski orkester in Garda Slovenske vojske.

Organizatorji vljudno vabijo k ogledu proslave na Kongresnem trgu. Zaradi preventivnih varnostnih ukrepov so gostje zaprošeni, da na prizorišče prispejo vsaj 45 minut pred začetkom proslave.

Neposredni prenos proslave bo na I. programu Televizije Slovenija, I. programu Radia Slovenija in na spletnem portalu RTV Slovenija