Skoči do osrednje vsebine

Minister Erjavec se je udeležil slovesnosti pri planinskem domu na Kumu

Minister Karl Erjavc se je udeležil osrednje Zasavske proslave posvečene Dnevu državnosti in obletnici spomina na dva letalska napada na Kumu.

RTV-oddajnik na Kumu je bil objekt posebnega pomena pri obrambi države. 136. samostojni vod TO Krajevne skupnosti Dobovec pod poveljstvom Marjana Dolinška ga je pred morebitnim napadom varoval že od 24. junija 1991. 28. junija so na položaje na Kumu premestili tudi del 32. lahke topniške baterije protizračne obrambe Trbovlje pod poveljstvom Roka Strniše s štirimi protiletalskimi topovi. Ob 14. uri sta oddajnik na Kumu nepričakovano napadli letali JLA tipa Orel, opremljeni s topovi 23 mm. Prileteli sta z jugovzhodne smeri in presenetili pripadnike 32. lahke topniške baterije protizračne obrambe ter pripadnike 136. samostojnega voda TO KS Dobovec, ki so se ravno nameščali na položaje. Posadke topov tako še niso bile pripravljene na bojno delovanje z izjemo ene, ki je odgovorila na napad. Posledica raketiranja oddajnika Kum je bil en huje ranjen pripadnik 136. samostojnega voda TO KS Dobovec in sedem lažje ranjenih; oskrbeli so jih v Splošni bolnišnici Trbovlje.

Napad na oddajnik je bil ponovljen 2. julija 1991 okrog 11. ure. Med tem napadom je protiletalska obramba odigrala svojo vlogo, saj je bila pravočasno obveščena o naletu jugoslovanskih letal. Na letala so pripadniki136. samostojnega voda KS Dobovec streljali s protiletalskimi topovi M-38/20 mm in M-75/20mm ter eno od njih tudi zadeli. Letalo sicer ni strmoglavilo, vendar je bil pilot očitno prisiljen odpreti pokrov kabine, saj so pozneje našli dele tega. Ta napad ni terjal žrtev, povzročil je le manjšo dodatno škodo na oddajniku.

Na slovesnosti je bil govornik tudi minister Erjavec, ki je povedal, da je bil oddajnik na Kumu strateškega pomena, saj smo vojno dobili tudi s pomočjo obveščanja preko medijev. Minister Erjavec je v nadaljevanju govora spomnil na boje generala Maistra, partizanske boje in osamosvojitveno vojno in dodal: »Mi smo tista srečna generacija, ki je uresničila sanje mnogih generacij Slovencev, imeti svojo državo. Če nebi bilo vseh teh dogodkov danes nebi imeli svoje države. Ko se je zgodila vojna za Slovenijo je bil slovenski narod enoten. Vsi smo si to želeli. Državo smo dobili zaradi prizadevanj vseh državljanov Republike Slovenije.«

Slovesnost se je odvijala pri planinskem domu na Kumu, kjer Zveza veteranov vojne za Slovenijo že tradicionalno obeležuje dogodke iz osamosvojitvene vojne.

Foto: Borut Podgoršek, MORS