Skoči do osrednje vsebine

7. srečanje držav pogodbenic Konvencije o varstvu podvodne kulturne dediščine v Parizu

Danes se je generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino Maja Bahar Didović v Parizu na sedežu organizacije UNESCO udeležila 7. srečanja držav pogodbenic Konvencije o varstvu podvodne kulturne dediščine. Izpostavila je pomen struge reke Ljubljanice med Vrhniko in Ljubljano, ki sodi zaradi številnosti, kakovosti in znanstvene izpovednosti najdb med najpomembnejša in hkrati najbolj ogrožena arheološka najdišča v Sloveniji.

Generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino Maja Bahar Didović na srečanju v Parizu. | Avtor: Ministrstvo za kulturo

1 / 2

Bahar Didović je poudarila, da raziskovanje podvodne kulturne dediščine doživlja v zadnjih desetletjih razmah praktično v vseh svetovnih regijah; na svetli strani ga ženeta poudarjeno zanimanje znanosti zaradi velikega potenciala za spoznavanje vojaške, gospodarske in socialne zgodovine preteklih družb ter izjemno zanimanje javnosti, na temni pa komercialno izkoriščanje in plenjenje podvodnih arheoloških najdišč.

Republika Slovenija je h Konvenciji o varovanju podvodne kulturne dediščine pristopila leta 2008, saj se lahko pohvalimo z izjemno bogato kulturno dediščino v potopljenih okoljih, sploh v primeru kolišč na Ljubljanskem barju, ki so z vpisom na seznam svetovne dediščine in objavo v mednarodni izdaji prestižne poljudnoznanstvene revije National Geographic doživela tudi širšo svetovno promocijo.