Skoči do osrednje vsebine

Minister na Medicinski fakulteti: Imamo skupen izziv, kako vrniti poklicu zdravnika družinske medicine vsebino in privlačnost

Danes je minister obiskal medicinsko fakulteto v Univerze v Ljubljane, kjer se je srečal s specializanti družinske medicine. Minister se jim je uvodoma zahvalil, ker se zanimajo za družinsko medicine in poudaril, da bo ta veja specialnosti ostala osnova uspešnega zdravstvenega sistema.

Minister je v nadaljevanju povedal:

"Najbrž tudi vi že nekaj časa spremljate dogajanje na področju zdravstva in družinske medicine. Bolj ali manj vsak dan lahko preberete izjave vaših starejših kolegov o njihovi izgorelosti, nevzdržnih razmerah, slabem plačilu. Podobno govorijo tudi na številnih srečanjih. In ja, res je, veliko družinski zdravnikov je preobremenjenih, večina njih je nezadovoljnih s pogoji dela, zdravnikov je premalo in tudi finančno družinska medicina ni privlačna, čeprav o tem na glas zdravniki najmanj govorijo.

Odkar sem na ministrskem mestu se skupaj z ekipo trudim družinsko medicino postaviti nazaj na svoje mesto, ji vrniti vrednost, spoštovanje in tudi privlačnost. Vesel sem, da se je ekipi ministrstva pred dvema tednoma pridružila nova državna sekretarka iz vaših vrst prim. Simona Repar Bornšek. Ve, kako je v praksi, ve kaj je zares narobe, kaj ni tako zelo slabo in kaj še lahko naredimo oziroma spremenimo, da bo ta poklic za vas privlačnejši. Bolj podoben tistemu, zaradi katerega ste se za ta plemenit poklic, poln izzivov, vsebine, tudi odločili.

Razmere rešujemo po korakih, počasi, vse na enkrat žal ne gre. Sprejeli smo aneks 1 k splošnemu dogovoru, ki predvsem ureja glavarinske količnike za družinske zdravnike, kar je bil prvi pogoj vaših starejših kolegov: razbremeniti družinske zdravnike, na dolgi rok. Ko boste vi zaključili specializacije, bi se to moralo že poznati. V Aneksu 1 smo sprejeli zgornjo mejo glavarinskih količnikov na 1895 in spodbujali, da se neopredeljenim zavarovanim osebam zagotovi tistega osebnega zdravnika, ki najmanj opredeljenih oseb v območni enoti.

Zdaj se ukvarjamo z Aneksom 2. Dogovora še ni, na mizi imamo 182 predlogov in več 10 odprtih vprašanj. Čez 10 dni je arbitraža med vsemi deležniki, če ne bo uspela, se bo tudi v aneksu 2 odločala vlada. Kar trd zalogaj nas čaka, aneks 2 ima finančne posledice. Na pogajanjih bomo določili kolikšne bodo te finančne posledice, ena večjih skrbi pa je tudi, kako zagotoviti varovalko, da bo ta dodaten denar dejansko dosegel zdravstvene time, zdravnike, da ne bo na poti končal drugje. Poleg financ Aneks 2 odpravlja administrativne ovire, kar ni nič manj pomembno.

Spoštovani mladi, naloga države oziroma ministrstva je zagotoviti pogoje za delo, tega se zavedamo, a trudimo se, na koncu o tako pomembnih stvareh ne moremo odločati sami, v pogajanjih so tudi drugi deležniki, vsak s svojimi interesi. Na vladi pa, če bo o ankesu 2 odločala vlada,  drugi ministri in stranke.

Imamo pa tudi skupen izziv, kako vrniti poklicu vsebino, privlačnost. To je izziv ministrstva kot tudi izobraževalnega procesa in tudi vas spoštovani mladi zdravniki. Z vami, z vašo zavzetostjo, voljo, bomo lahko družinsko medicino počasi vrnili tja, kjer mora biti, tja, kjer si predvsem naši državljani in državljanke želijo in zaslužijo, da bi bila.

Trenutno družinskih zdravnikov ni dovolj, karierna vrata na področju družinske medicine so vam na široko odprta. Verjamem, da boste dobro in srčno opravljali poklic, ki ste si ga  izbrali. Hvala, srečno, uspešno karierno in tudi osebno pot vam želim in lep dan."