Skoči do osrednje vsebine

Predstavljamo pregled najpomembnejših dosežkov slovenske državne statistike v letu 2018

SURS je v sodelovanju z institucijami, pooblaščenimi za izvajanje dejavnosti slovenske državne statistike, pripravil Poročilo o izvajanju Letnega programa statističnih raziskovanj za 2018.

SURS in pooblaščena izvajalca dejavnosti slovenske državne statistike (BS in NIJZ) smo pripravili poročilo o delu, ki smo ga opravili v letu 2018 na podlagi Letnega programa statističnih raziskovanj (Uradni list RS, št. 66/17). Predlog omenjenega poročila je obravnaval Statistični svet RS na 60. redni seji.

Dokument sledi temeljnim ciljem državne statistike na štirih prednostnih področjih: statistični podatki in storitve, podatkovni viri, zmogljivosti ter sodelovanje. Ta prednostna področja in cilji so bili postavljeni za celotno srednjeročno obdobje 2018–2022. Zmanjševanje bremen našim poročevalcem, ohranjanje visoke kakovosti podatkov in zaupanja naših uporabnikov ter uvajanje inovativnih metod so temeljne usmeritve, ki smo jim sledili tudi v letu 2018. 

V poročilu celoviteje predstavljamo pomembne razvojne dosežke na različnih področjih delovanja državne statistike. Izvedli smo vsa v letnem programu načrtovana statistična raziskovanja, obenem pa smo se spoprijemali tudi s številnimi razvojnimi izzivi. Postopke statistične obdelave podatkov nenehno optimiziramo in posodabljamo. V letu 2018 smo izpeljali številne celostne prenove raziskovanj, s katerimi smo uvajali sodobne metodološke rešitve ter najnovejše inovativne tehnologije

Zavedamo se odgovornosti tako do dajalcev podatkov kot do uporabnikov naših izdelkov in storitev, zato nenehno izboljšujemo tudi načine zbiranja podatkov ter metode izkazovanja in promocije podatkov. SURS je z mobilno izobraževalno igro z naslovom Junaki Slovenije – večigralski kviz učinkovito izrabil razvojne priložnosti informacijsko-komunikacijske tehnologije in interneta in statistiko na nov način približal tako mladim kot tudi drugim uporabnikom.

Nadaljeval se je tudi razvoj informacijske varnosti. SURS je eden prvih statističnih uradov v Evropskem statističnem sistemu, ki je pridobil potrdilo, da je uspešno prestal certifikacijski pregled informacijske varnosti.  

Vabimo vas, da si ogledate celotno poročilo o delu, ki ga je slovenska državna statistika opravila v letu 2018, in se tako natančneje seznanite z njim. 

Angleško različico te publikacije še pripravljamo. Izšla bo jeseni 2019.

Poročilo lahko tudi samo prelistate na tej povezavi.