Skoči do osrednje vsebine

Junijsko srečanje Odbora za kulturne zadeve pri Svetu EU o dosežkih romunskega in prednostnih nalogah finskega predsedstva

Srečanje Odbora za kulturne zadeve pri Svetu Evropske unije (EU) je potekalo 18. junija v Bruslju, tokrat skupaj z zasedanjem Delovne skupine za avdiovizualne zadeve.

Zadnje srečanje pod taktirko romunskega predsedstva je predstavljalo odlično priložnost, da se predstavijo dosežki Romunije na področju kulture in avdiovizualnih zadev, hkrati pa je bilo srečanje tudi neke vrste uvod v predsedstvo, ki ga z 1. julijem prevzame Finska.

Romunija se ob izteku predsedovanja Svetu EU na področju kulture lahko pohvali z dosežki tako na zakonodajni kot tudi na kulturno-promocijski ravni. V času njenega vodenja so bili na Svetu EU zaključeni številni dosjeji, ravno tako pa sta bila romunsko obarvana dva velika evropska festivala: Glasba premika Evropo (Music moves Europe), ki je potekal v Bukarešti med 20.–21 . majem in Europalia Romania 2019, festival umetnosti, ki bo v Belgiji potekal od oktobra letos do januarja naslednje leto.

Prihajajoče finsko predsedstvo se bo na področju kulture osredotočilo na dve temi: kultura in trajnostni razvoj ter kultura in vzgoja, na zakonodajnem polju pa pričakujejo pričetek usklajevanja programa Ustvarjalna Evropa med institucijami EU (t.i. trialog med Komisijo, Svetom in Parlamentom).

Ob robu Odbora je potekalo tudi delovno srečanje predsedujočega tria držav, ki bomo predsedovale Svetu EU od druge polovice leta 2020 do konca leta 2021: Nemčija (druga polovica 2020), Portugalska (prva polovica 2021) ter Slovenija (druga polovica 2021). Usklajevanja glede prednostnih nalog 18-mesečnega programa kot tudi glede programa na področju kulture že potekajo in se bodo v prihodnjih mesecih okrepila, tako da ravni predstavnikov v Odboru kot tudi na ministrski ravni.