Skoči do osrednje vsebine

XV. zasedanje Medvladne slovensko-ruske komisije za gospodarsko sodelovanje

Na Bledu je danes potekalo XV. plenarno zasedanje Medvladne slovensko-ruske komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, ki sta ga vodila slovenski minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar in minister za digitalni razvoj, zveze in množične komunikacije Ruske federacije Konstantin Noskov.

1 / 4
Ministra dr. Miro Cerar in Konstantin Noskov | Avtor STA

Ministra sta se na bilateralnem srečanju pred plenarnim zasedanjem pogovarjala o aktualnih vprašanjih gospodarskega sodelovanja med državama. Strinjala sta se, da je dosedanje sodelovanje dobro in so priložnosti za njegovo okrepitev na področju visokih tehnologij v različnih sferah gospodarstva.

Ruska federacija je pomembna gospodarska partnerica Slovenije. Slovenija zagovarja nujnost dialoga z Rusko federacijo pri reševanju odprtih vprašanj. Od leta 2017 ponovno beležimo povečanje blagovne menjave med državama, ki je v letu 2018 znašala 1 milijardo 161 milijonov evrov. Pozitivni trend se nadaljuje tudi v letošnjem letu, pri čemer pa se slovenski izvoz zmanjšuje na račun lokalizacije proizvodnje v Rusiji. Slovenija je letos prvič v blagovni menjavi z Rusijo zabeležila deficit.

Medvladna komisija ima pomembno vlogo pri identificiranju novih poslovnih priložnosti in področij za okrepitev gospodarskega sodelovanja. Na zasedanju komisije sta se strani pogovarjali o konkretnih priložnostih za razširitev sodelovanja na področju informacijskih tehnologij, transporta, zdravja in raziskav ter pomenu krepitve sodelovanja z ruskimi pokrajinami. Pregledano je bilo stanje realizacije programa pomembnejših projektov med državama, pri tem je bila ugotovljena uspešna realizacija šestih projektov s področja informacijskih tehnologij ter na novo uvrščeni pet projektov s področja raziskav v zdravstvu, energetske učinkovitosti, IKT, kmetijstva in izobraževanja. Zasedanja so se udeležila zainteresirana slovenska podjetja.

Iskalnik