Skoči do osrednje vsebine

Premier o vprašanju pridobivanja energije na konferenci »Industrija prihodnosti«

V Kongresnem centru Brdo pri Kranju so bile danes v okviru konference »Industrija prihodnosti« predstavljene najboljše prakse slovenske industrije. V uvodnem delu dogodka je vse prisotne pozdravil predsednik vlade Marjan Šarec, v nadaljevanju dneva pa so se udeleženci soočali z razvojnimi in političnimi dilemami ter izzivi in predstavili svoje dosežke ter prihodnje načrte industrijske politike.

Osrednja nit konference je bila vizija zelene, kreativne, pametne in sodelujoče industrije prihodnosti.

Predsednik vlade je uvodoma poudaril, da na današnji konferenci ne iščemo samo izzivov prihodnosti, ampak predvsem rešitve zanje. »Ne bom ponavljal besed, kot so trajnostni razvoj, internetne storitve in podobno, kar radi poslušamo vsak dan, ampak se bom bolj osredotočil na človeka. Ali smo ljudje, ki smo to sposobni izpeljati? Ali smo ljudje, ki smo na funkcijah, bodisi v gospodarstvu bodisi v politiki, sposobni sprejemati odločitve za to?« se je še vprašal in poudaril pomen naših odločitev, da lahko pridemo do rešitev.

Premier je opozoril, da je »za vse, kar vidimo, tudi tukaj na razstavi, potrebna energija. Energetika bo zagotovo področje, kjer bo potrebno odgovoriti na mnoga vprašanja«, in pri tem poudaril, da smo v zgodovini naše samostojne države naredili kar nekaj investicijskih napak, med drugim se je dotaknil tudi TEŠ 6. Poudaril je, da moramo smelo razmisliti, kako bomo v prihodnje zagotavljali energijo in hkrati zadostili ambicioznim ciljem zelenih politik, saj imamo veliko pomislekov tako okoli vetrnih kot tudi hidroelektrarn, prav tako pa tudi glede solarne energije. »Sprašujem se, od kje bomo našli energijo za to, da bomo te čudovite stvaritve, ki smo jih danes videli zunaj, lahko sploh izdelovali. Brez elektrike težko in Slovenija je zagotovo na razpotju. Tako na industrijskem kot tudi energetskem, podobno kot ves svet,« je še zaključil svoje misli o energetskih izzivih s prepričanjem, da bomo morali čim prej najti ustrezne rešitve za ta vprašanja.

»Skozi celotno zgodovino je bilo vprašanje, ali boš lovec ali boš plen. In seveda vi ste zagotovo lovci. Vi ste lovci na novosti, na inovativnosti, na kreativnosti in verjamem, da ste sposobni to državo peljati naprej. Da bomo s časom, skozi leta vendarle pozabili na posledice preteklih odločitev in se bomo osredotočili na prihodnost, kjer ne bo vsak gledal samo na svojo denarnico, ampak se bo vprašal, kaj lahko stori za državo,« so bile spodbude in želje predsednika vlade ob koncu nagovora.

V preddverju in na ploščadi kongresnega centra si je premier ogledal tudi razstavo kreativnih, zelenih, pametnih in sodelujočih izdelkov. Prikazani so bili humanoidini in kolaborativni roboti, 3D-tiskanje, reševalno vozilo, mobilne VR-postaje, pametno okno, EcoCraft, AR-tehnologije, droni ter simulator letenja.

Ob robu
Industrija v Sloveniji predstavlja po besedah organizatorjev konference gonilo rasti, inovacij in zaposlovanja. V industriji in z njo povezanih storitvah je polovica vseh delovnih mest, več regij v Sloveniji je življenjsko odvisnih od poslovanja industrijskih podjetij. Večino izvoza in v njem ustvarjene dodane vrednosti ustvarijo industrijska podjetja. Dolgoletna industrijska tradicija je vzdržala krize in šoke zadnjih trideset let. Danes se industrijska podjetja soočajo z novimi izzivi – inovativnost, digitalizacija, industrija 4.0, okoljske spremembe, globalizacija, omejenost surovin, novi materiali, novi poslovni modeli.