Skoči do osrednje vsebine

"Pozitivna stran verske svobode - kako lahko vlade sodelujejo z religijskimi organizacijami"

Na povabilo romunskega Državnega sekretariata za verske zadeve se je direktor Urada za verske skupnosti, dr. Gregor Lesjak, 6. in 7. junija 2019 v Bukarešti udeležil mednarodne konference "Pozitivna stran verske svobode - kako lahko vlade sodelujejo z religijskimi organizacijami".

»Romunija je konferenco pripravila v sklopu predsedovanja Svetu Evropske unije in tako poudarila pomen skrbi za versko svobodo v prizadevanjih za kakovostno sožitje in siceršnjo družbeno dobrobit« pojasni dr. Lesjak. »Na konferenci smo se zbrali predvsem državni uradniki, ki delujemo na področju odnosov med državo in verskimi skupnostmi. Udeleženci nismo sprejeli nobenega skupnega dokumenta, smo se pa med seboj dobro spoznali in temeljito pogovorili. Ena izmed posebnosti naših delovnih področij je namreč, da zaradi zelo različnih ureditev in razmer v posameznih državah ni mogoč neposredni prenos posebnih rešitev in posameznih dobrih praks.«

Dr. Lesjak se je konference tudi aktivno udeležil, saj je predstavljal referat o razvoju odnosov med državo in verskimi skupnostmi od osamosvojitve Slovenije do danes, ki bo izšel tudi v priložnostnem zborniku.