Skoči do osrednje vsebine

Na obisku v Sloveniji se mudi generalni sekretar Unije Beneluks Thomas Antoine

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Dobran Božič je danes na obisku v Sloveniji gostil generalnega sekretarja Unije Beneluks Thomasa Antoina. Obisk spada v okvir poglobljenega sodelovanja Slovenije in držav Beneluksa, ki se je pričelo leta 2017 na ravni predsednikov vlad štirih držav in se še posebej utrdilo na vrhu predsednikov vlad Slovenija – Beneluks, ki se je odvijal v Ljubljani 6. februarja 2018. Generalnega sekretarja Antoina je vljudnostno sprejel tudi podpredsednik vlade in zunanji minister dr. Miro Cerar.

Generalni sekretar Unije Beneluks Thomas Antoin in državni sekretar Dobran Božič | Avtor: MFA

1 / 2

Državni sekretar Božič in generalni sekretar Antoine sta ocenila, da imajo Slovenija in države Beneluksa, članice najbolj integriranega dela Evropske unije, zelo podobne poglede na aktualna vprašanja Evropske unije, njeno prihodnost in proces nadaljnje integracije. Posebno pozornost sta namenila nadaljnjim aktivnostim Slovenije in držav Beneluksa na področju izobraževanja, digitalizacije, umetne inteligence in krožnega gospodarstva ter izmenjala poglede glede možnosti krepitve odnosov v boju proti podnebnim spremembam in glede razvojnega sodelovanja v Afriki.

Sogovornika sta pogovore sklenila z ugotovitvijo, da bi sodelovanju Slovenije z državami Beneluksa, ki temelji na skupnih interesih in vrednotah, veljalo v prihodnje posvetiti še več pozornosti ter okrepiti aktivnosti tudi v luči predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije leta 2021.