Skoči do osrednje vsebine

140. obletnica ustanovitve PGD Kranj Primskovo

Minister za obrambo Karl Erjavec se je v soboto, 8. junija, udeležil slovesnosti ob 140. obletnici ustanovitve PGD Kranj Primskovo.

140. obletnica ustanovitve PGD Kranj Primskovo

Začetki gasilstva na Primskovem segajo v leto 1879, ko je bila ustanovljena prostovoljna enota požarne brambe Kranj, ki je skrbela tudi za območje Primskovega. Vse večje potrebe po hitrem posredovanju so leta 1922 privedle do dodatne ustanovitve gasilskega društva Primskovo. Kasneje, leta 1964, se je društvo zaradi leta 1959 ustanovljene poklicne brigade in s tem zmanjšanja obsega dela združilo z gasilskim društvom Kranj ter se preimenovalo v sedanje PGD Kranj Primskovo. Trenutno je v društvu, ki vseskozi skrbi za ustrezno opremljenost, izobraževanje, posodabljanje voznega parka in obnavljanje gasilskega doma, 384 članov.

Minister za obrambo Karl Erjavec je povedal, da se brez gasilstva ne bi utrjevala narodna zavest, kajti takrat se je govorilo nemško, v gasilskih društvih pa so vedno govorili slovensko, in dodal: »Gasilci ste gotovo eden od stebrov slovenske državnosti. Zato moramo biti posebej ponosni na vas. Ne samo na poslanstvo, ki ga delate z vso srčnostjo in predanostjo, ampak tudi na solidarnost, tovarištvo in pomoč sočloveku, ki je v težavah. Prav zato so gasilci srce našega naroda.«

Slovesnost se je začela z mimohodom gasilcev in gasilskih vozil ob spremljavi Pihalnega orkestra Kranj. Ob koncu slovesnosti so gasilci PGD Kranj Primskovo prevzeli novo gasilsko vozilo.

Slovesnosti so se udeležili tudi župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec, podpredsednik Gasilske zveze Slovenije in predsednik Gasilske zveze Mestne občine Kranj Jože Derlink, predsednik PGD Kranj Primskovo Aleš Kirn, poveljnik PGD Kranj Primskovo Robert Pelko in drugi.