Skoči do osrednje vsebine

Jutri obeležujemo Svetovni dan oceanov – Skupaj zaščitimo in obnovimo naša morja

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Ljubljana, 7. 6. 2018 – Svetovni dan oceanov se od leta 2008 pod okriljem Združenih narodov praznuje vsako leto 8. junija. Letošnja vodila misel »Skupaj zaščitimo in obnovimo naša morja« poudarja pomen aktivnega vključevanja vsakega posameznika in lokalne skupnosti k zaščiti in preprečevanju onesnaževanja morij. Slovenci smo zgodovinsko povezani z morjem, ki je naše okno v svet in nas preko Jadrana povezuje s celim svetom. Kljub ohranjeni biotski pestrosti, pa se je treba zavedati, da sta slovensko morje in morsko obrežje zaradi plitvosti, spremenjenega morskega dna in obrežja zaradi človekovih dejavnosti (gradnje, ribolov, plovba, odplake) izredno krhka in občutljiva. Prekomerne ali neustrezno izvajanje dejavnosti na morju, ob obali in v prispevnem območju obalnih rek lahko resno ogroža morski ekosistem. Zadnjih nekaj let se krepi tudi zavedanje, da je prisotnost odpadkov, predvsem plastičnih, v svetovnih morjih velika grožnja, saj po nekaterih ocenah odpadki iz plastičnih materialov predstavljajo med 60 in 90 % vseh odpadkov v morjih in na obalah po svetu.

pixabay

Razlogov za aktivno vključevanje k zaščiti in obnovi svetovnih morij je veliko. Naj jih nekaj poudarimo:  

- Morja so življenjski prostor številnim živalskim in rastlinskim vrstam. Ti ekosistemi so izredno ranljivi, zato jih pomagajmo zaščititi.

- Morja uravnavajo naše podnebje.

- Zdravje vseh nas je odvisno od zdravja morij, ki so vir hrane, zdravil oziroma sestavin zdravil za ljudi. Poleg tega morja proizvajajo kisik, ki je pomemben element za naše preživetje.

- Morja podpirajo gospodarstvo. Številne gospodarske panoge so odvisne od dobrin, ki nam jih nudijo morja (npr. ribištvo, pomorstvo, farmacija, itd.

- Morja nam nudijo številne možnosti za rekreacijo in zdrav življenjski slog – od jadranja do deskanja, plavanja, itd.

 

Svetovni dan oceanov