Skoči do osrednje vsebine

Premier otvoril poslovni forum pobude Tri morja

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani z uvodnim nagovorom otvoril drugi poslovni forum Pobude Tri morja (3SI), ki poteka ob robu dvodnevnega vrha omenjene pobude. Forum, ki se ga udeležuje okoli 600 udeležencev iz več kot 40 držav, soorganizirajo Vlada Republike Slovenije, Center za evropsko prihodnost in Gospodarska zbornica Slovenije.

Premier je uvodoma izrazil svoje zadovoljstvo, da lahko v Sloveniji kot gostujoči državi pozdravi tako veliko število političnih voditeljev, predstavnikov poslovnega sveta, institucij in medijev. V veliko čast si šteje, da je otvoril forum, ki združuje »12 evropskih držav članic pobude, ki pokrivajo 28 odstotkov ozemlja Evropske unije ter 22 odstotkov njene populacije, a na drugi strani predstavljajo le 10 odstotkov skupnega bruto domačega proizvoda. Prav zato ima pobuda od vsega začetka tri glavne cilje – spodbujanje gospodarskega razvoja, krepitev kohezije EU in krepitev čezatlantskih vezi,« je spomnil premier.

»Po mojem mnenju je ključna beseda, ki se nanaša na pobudo, "povezljivost". Samo z izboljšanjem povezljivosti, ne samo s severa na jug, ampak tudi z zahoda na vzhod, zagotavljamo boljšo, uspešnejšo in bolj trajnostno prihodnost za naše naslednje generacije.« Pri tem je omenil tudi priložnost za okrepljeno čezatlantsko sodelovanje.

Kot drugi pomemben vidik razvoja, poleg povezljivosti, vidi kohezijo. »Trdno sem prepričan, da bo večja digitalna, energetska in prometna medsebojna povezanost v srednji in vzhodni Evropi koristila EU kot celoti. Vsi trije elementi so ključni za gospodarski razvoj v regiji, spodbujanje blaginje, zaposlitvenih možnosti in inovacij.«

Zagotovil je tudi, da »Slovenija še naprej podpira močno, v prihodnost usmerjeno in razvojno vodeno EU. Da bi zagotovili skupno prihodnost v varni, stabilni in uspešni družini držav EU, moramo graditi naše sodelovanje med voditelji, institucijami, podjetji in civilno družbo. Prihodnost EU je enotnost in kohezija.«

Glede uspešnosti prihodnjega razvoja držav je predsednik vlade izpostavil predvsem odvisnost od tega, kako inovativna bodo njihova gospodarstva. Poleg razprav o dodatnih investicijah v transportno povezljivost, energetsko infrastrukturo in digitalne komunikacije v regiji poslovni forum treh morij v Ljubljani, tokrat prvič, širi razpravo tudi na področje inovacij, kar je bila pobuda prav Vlade RS in Slovenske gospodarske zbornice.

Svoj nagovor je zaključil s prepričanjem, da bo poslovni forum povečal prepoznavnost Pobude treh morij, odprl nove poslovne in naložbene priložnosti, vzpostavil nove poslovne stike ter spodbudil nadaljnjo krepitev gospodarskega sodelovanja. Vsem udeležencem je zaželel uspešno mreženje in veliko uspeha na vseh področjih dela.

V popoldanskem delu foruma se bodo na predsedniškem panelu zbrali gostujoči predsedniki držav pobude in ameriški sekretar Rick Perry ter madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Med drugim bo v dvodnevnem programu predstavljenih 18 projektov za krepitev povezanosti na področjih prometa, energetike in digitalizacije. Med predstavljenimi projekti bo tudi trenutno največji infrastrukturni projekt v Sloveniji, to je drugi tir Koper–Divača. Vsebinske razprave bosta zaokrožila investicijska razprava s predstavniki ključnih evropskih finančnih ustanov in panel voditeljev delegacij.

Drugi poslovni forum (prvi je bil lani v Bukarešti) se sicer osredotoča na štiri ključna področja – energetiko, transport, digitalizacijo in inovacije, kot presečne teme pa naslavlja transatlantske odnose, varnost in vodo. Slovenija si prizadeva za vključujočo pobudo, ki podpira enotno Evropo in tesno transatlantsko sodelovanje, ki bo naslovilo strateške investicijske projekte v regiji.

Ob robu poslovnega foruma Gospodarska zbornica Slovenije gosti srečanje mreže gospodarskih zbornic iz regije Pobude treh morij in njene soseščine, SID banka pripravlja zasedanje na visoki ravni na temo investicijskega sklada Pobude treh morij, pozornost pa bo v stranski razpravi namenjena tudi prepletu pobude z makroregionalnimi strategijami Evropske unije v tem prostoru.

Ob robu
Pobuda Tri morja je neformalni predsedniški forum, ki združuje 12 držav članic Evropske unije med Baltikom, Jadranskim in Črnim morjem, vanj pa so med drugim vpete še EU ter ZDA in razne druge mednarodne ustanove. Namen pobude je nadaljevati regionalni dialog in povezovati države na osi sever–jug preko spodbujanja investicij v gospodarstvo, transportno povezljivost, energetsko infrastrukturo ter digitalne komunikacije. Pobuda treh morij je pomembna platforma tudi za krepitev transatlantskih odnosov. Doslej so potekala tri srečanja pobude na ravni predsednikov držav, in sicer v Dubrovniku avgusta 2016, Varšavi julija 2017 in Bukarešti septembra 2018.