Skoči do osrednje vsebine

Začela se je mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2019

V nedeljo, 2. junija, se je z otvoritveno slovesnostjo na letališču Cerklje ob Krki začela sedem dnevna vojaška vaja Jadranski udar 2019 (angl. Adriatic Strike), na kateri Slovenska vojska že osmo leto zapovrstjo v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvaja usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev. Slovesnosti so se udeležili namestnik poveljnika sil Slovenske vojske brigadir Franc Koračin in predstavniki lokalnih skupnosti.

Na otvoritvi, ki je potekala ob dnevu odprtih vrat Vojašnice Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki, je udeležence vaje in obiskovalce nagovoril vodja mednarodne vojaške vaje polkovnik Bojan Brecelj, poveljnik 15. polka vojaškega letalstva. Program prireditve, ki ga je povezovala Jasmina Spahalić, sta kulturno obarvala kvintet orkestra Slovenske vojske in glasbena skupina Mjav.

Na vaji sodeluje okoli 700 udeležencev, od tega približno 350 pripadnikov iz 25 zavezniških in partnerskih držav, in sicer Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Danske, Estonije, Francije, Hrvaške, Irske, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Severne Makedonije, Slovaške, Španije, Turčije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike. Urjenje postopkov kontrolorjev zračne podpore bodo podpirale naslednje letalske zmogljivosti:

• HELIKOPTERJI:
– Bell 206, Slovenija,
– Bell 412, Slovenija,
– Bell OH-58 Kiowa, Avstrija,
– Cougar AS AL 532, Slovenija,
– Mi 24, Madžarska,
– SA 341 Gazela, Črna gora;

• LETALA:
– Aero L-159, Češka,
– AMX, Italija,
– Lear Jet, Nemčija in Nizozemska,
– MC 12W, Združene države Amerike,
– Pilatus PC-9, Hrvaška, Nemčija in Slovenija,
– Pilatus PC-7, Avstrija,
– SAAB JAS 39 Gripen, Madžarska,
– Tornado, Italija,
– Brezpilotno letalo Raven, Poljska.


Letalniki bodo v podporo usposabljanju kontrolorjev združenih ognjev vzletali z letališč v Cerkljah ob Krki in na Brniku, zavezniška letala hrvaški Pilatus PC-9, italijanska AMX in Tornado ter madžarski SAAB JAS 39 Gripen pa bodo vajo podpirala z matičnih letališč.

Usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev bo potekalo na novem simulatorju na letališču v Cerkljah ob Krki, na osrednjem vadišču Slovenske vojske v Postojni, na katerem bodo letalniki, minometi, tanki in topovi zagotavljali ognjeno podporo, na območjih občin Radeče, Novo mesto, Vipava ter na širšem območju Kamniško-Savinjskih Alp, kjer bodo letalniki samo simulirali letalsko podporo.

Zaradi zagotavljanja varne izvedbe vaje in neprekinjenega zračnega prometa bo med vajo začasno zaprt zračni prostor nad območji delovanja, in sicer med 9. in 12., 14. in 18. ter 21. in 23. uro. Večji del usposabljanja bo potekal v vidnem delu dneva, vse aktivnosti na delovnih točkah pa bodo končane do 23. ure. Na območjih usposabljanja je pričakovan povečan hrup zaradi preletov letalnikov.

Aktivnosti na terenu bodo potekale po vnaprej določenem scenariju in bodo za okolico kolikor je mogoče nemoteče, saj na terenu ne bo veliko vojakov in vojaških vozil. Uporaba manevrskega streliva bo čim manjša, udeleženci pa se bodo z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh. Na posamezni delovni točki bo od 20 do 30 vojakov na dan.

Kontrolor združenih ognjev svetuje poveljniku na terenu o uporabi zračne ognjene podpore in drugih vrst, na primer ladijske, minometne ali artilerijske. Nadzoruje potek izvedbe in zagotavlja podporo z izvidovanjem poti, spremstvom konvojev ter nadzorom okolice, z namenom zaščite lastnih sil.

1 / 2