Skoči do osrednje vsebine

Skupaj za izboljšanje varnosti cestnega prometa v Sloveniji

Danes je v dvorani Državnega sveta potekala okrogla miza z naslovom Izboljšanje varnosti cestnega prometa v Sloveniji. Z okroglo mizo je Javna agencija RS za varnost prometa obeležila začetek nacionalne preventivne akcije – alkohol, droge in druge psiho-aktivne snovi v prometu, ki jo vodi in koordinira. Razpravo je pripravila v sodelovanju z Državnim svetom RS. Udeležence je med drugim nagovoril tudi minister za zdravje Aleš Šabeder.

Namen akcije je vsem udeležencem v prometu jasno sporočiti, da alkohol NE sodi v promet. Alkohol žal še vedno ostaja eden najpogostejših dejavnikov prometnih nesreč z najtežjimi poškodbami in s smrtnim izidom. Akcija bo potekala do 9. junija, v tem času pa bo s strani Policije potekal tudi poostren nadzor.

Minister za zdravje Šabeder je izpostavil: "Na ministrstvu za zdravje preko kampanje 0,0 šofer že več let opozarjamo, da alkohol in vožnja v nobenem primeru ne gresta skupaj. Vsaka smrt zaradi vožnje pod vplivom alkohola je popolnoma nesprejemljiva, saj se ne bi zgodila, če bi se vsi vedli odgovorno. V Skandinaviji je povsem normalno, da gostitelj pri večerji pred vas ne postavi kozarca za vino, če ve, da vas čaka vožnja domov. 

Načelno podpiram vsako pobudo za zmanjšanje z alkoholom povezane škode v prometu in širše, se pa zavedam, da bo ta problem potrebno nasloviti celovito in v sodelovanju. Ob preventivnih kampanjah in kaznovalni politiki je pomembno tudi omejevanje dostopnosti, vključno z zvišanjem cene alkoholnih pijač, kar velja za enega najbolj učinkovitih ukrepov. Današnji posvet je ena od priložnosti za poenotenje stališč in iskanje najboljših rešitev. Mislim, da smo se vsi dobro slišali: alkohol in vožnja ne gresta skupaj v nobenem primeru. To je dober zaključek in povsem v skladu s kampanjo 0,0 šofer."

Ob tem je omemil tudi projekt SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, ki ga Ministrstvo za zdravje vodi v okviru evropskih kohezijskih sredstev in v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje. Ključni cilj projekta – v katerega bo Ministrstvo za zdravje v nekaj letih vložilo skupaj 6 milijonov evrov – je razvoj modelov za zgodnje prepoznavanje in interdisciplinarno obravnavo vseh, ki tvegano in škodljivo pijejo. Projekt temelji na krepitvi kapacitet in sodelovanju zdravstva, socialnega varstva, nevladnih organizacij v lokalnih okoljih.

Na okrogli mizi so ključni akterji razpravljali o izboljšanju varnosti cestnega prometa, s posebnim poudarkom na sistemskemu pristopu do preprečevanja vožnje pod vplivom alkohola. V razpravi so predstavili ukrepe za reševanje izzivov prometne varnosti in podali odgovore na različna vprašanja, s katerimi se srečujemo pri zakonodaji, varni infrastrukturi, varnosti vozil in ukrepih za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola.

Več na spletni strani Javne agencije za varnost prometa.